Lyt til artiklen

Antallet af børnehaver og vuggestuer med over 150 børn er på få år tredoblet, viser en opgørelse fra pædagogernes fagforening. Forsker frygter, at stordrift vil koste nærheden mellem pædagoger og børn.

Der er i dag langt flere børnehaver og vuggestuer med plads til flere end 150 børn, end der var for bare et par år siden. Det skriver Kristeligt Dagblad.

Ifølge den seneste opgørelse fra pædagogernes fagforening, BUPL, blev antallet af institutioner med flere end 150 børn tredoblet i perioden fra 2007 til 2011.

Og mens der i 2011 lå 166 kæmpeinstitutioner rundt omkring i landet, så er tallet bare vokset siden.

Københavns Kommune fik for eksempel i april en 2.774 kvadratmeter stor børnehave og vuggestue på Østerbro, hvor der er 70 ansatte og plads til 350 børn i alderen nul til seks år.

Københavns børne- og ungdomsborgmester, Pia Allerslev (V), mener, at det kan give børnene langt flere udfoldelsesmuligheder, når de går i en stor institution med flere legeområder.

Kommunen har de seneste år åbnet tre nye institutioner med plads til over 200 børn. Og flere er på vej.

»Det kan godt være, at vi har mange børn på samme matrikel, men det afgørende er, at de er delt op i mindre enheder. De voksne oplever til gengæld, at de er en del af en større enhed med flere muligheder for faglig sparring og for at dække hinanden ind, når der opstår sygdom,« siger Pia Allerslev til Kristeligt Dagblad og påpeger, at der også økonomisk er fornuft i at bygge nyt og større.

Daginstitutionsforsker ved Roskilde Universitet professor Jan Kampmann advarer til gengæld om, at udviklingen kan resultere i en samlebåndsarbejdsplads og mere uoverskuelige og topstyrede daginstitutioner, hvor nærhed og daglig kontakt mellem børn, forældre og en fast kerne af pædagoger går tabt.

I Forældrenes Landsforening, Fola, ser formand Dorthe Boe Danbjørg omvendt fordele ved udviklingen i form af bedre økonomi.

Lasse Bjerg Jørgensen, faglig sekretær i BUPL, mener også, at store institutioner kan være gode, hvis de er organiseret ordentligt.