Der er ni aktive a-kraftværker indenfor Danmarks nærmeste omkreds på 300 kilometer. Men de er bombesikre, forsikrer eksperterne.

Navnet Barsebäck var i årtier skræmmebilledet af et fejlplaceret atomkraftværk. Kun fem kilomter fra millionbyen København. I dag er det nedlagt og kun radioaktivt i form af baggrundsstrålingen fra den tidligere produktion.

Men Danmark er i virkeligheden omgivet af atomkraft.

Kun 50 kilometer fra Læsø ligger to svenske reaktorer i Ringhals. 90 kilometer fra den østjyske kyst. Og mindre end 110 kilometer fra den sønderjyske grænse ligger tyskernes to Brokdorf-reaktorer. Et lille stykke længere nede ligger Unterwesen nær Bremen og Krüemmel syd for Lübeck.

Se Google-billederne: Så vanvittige er ødelæggelserne

Det vrimler med a-kraft, men måske ikke så meget længere.

- Tyskerne plejede at være meget stolte af deres a-kraftværker, men det er blevet meget upopulært blandt befolkningen i Tyskland, og nu forstår jeg, at Angela Merkel vil stoppe værkerne indenfor en årrække, siger en af Sveriges førende a-krafteksperter, Frigyes Reisch.

- Det handler ikke om sikkerheden, for Tysklands værker er nogle af de sikreste i verden. Det er politisk motiveret at nedlægge dem, siger Reisch til B.T.

Og danskerne har ingen grund til bekymring, selvom vi er veritabelt omringet af højradioaktive kernekraftværker.

Vær bange for Japan

- Der er ingen grund til bekymring for danskerne i forhold til at være omgivet af alle de a-kraftværker. De bør i højere grad frygte den japanske katastrofe, hvis der har været tale om større udledninger af radioaktivitet, siger han.

- Jeg kender Ringhals ret godt. Det er rent faktisk også bygget til at modstå jordskælv. Betonfundamentet er bygget, så det så at sige kan ’flyde’. Altså det kan rykke sig et vist antal centimeter, uden at hverken reaktoren, sikkerhedsudstyret eller nødsystemet kan vælte eller bliver påvirket. Tro mig. Jeg har inspiceret det værk i 10 år, siger Reisch til B.T.

Også de nordtyske værker er jordskælvssikrede, siger Steen Hoe, chefkonsulent i Beredskabsstyrelsen.

- Selv om vi normalt slet ikke oplever nævneværdige jordskælv på vores breddegrader, er der sat enormt høje standarder for de nyere værker. Og både Brokdorf og Krüemmel er også sikret mod jordskælv, siger Steen Hoe.

Så atomkraftværkerne i Danmarks omegn er meget sikre?

- Jeg vil ikke sige meget sikre. Men sikre. De er så sikre, som de kan blive.