I Aarhus og Herning er der stor utilfredshed med, at butikkerne fremover skal betale for en stadig større andel af omkostningerne til Dankort-betalinger.

Aftalen mellem detailhandlen og selskabet bag Dankortet, Nets, var nærmest det værste, der kunne ske.

Det mener to kioskindehavere i henholdsvis Aarhus og Herning, der er godt og grundigt trætte af, at de i fremtiden skal afholde hele udgiften til Dankort-betalinger. For dermed ryger småbutikkernes fortjeneste hurtigt, hvis en kunde blot køber en liter mælk eller en pakke cigaretter med det populære kort.

»Det er simpelthen noget svineri, at de vil stjæle vores i forvejen begrænsede overskud,« siger Erdal Gøvercile, der sammen med sin bror står i spidsen for Kiosk 25 på Randersvej i Aarhus.

»Småbutikker har i forvejen svært ved at overleve. Vi kan blive nødt til at sætte et skilt op, som gør kunderne opmærksomme på, at de minimum skal købe for ti eller 20 kroner med Dankortet,« tilføjer han.

Ifølge De Samvirkende Købmænd, der er brancheorganisation for de købmandsejede supermarkeder, nærbutikker og minimarkeder såsom SuperBest, Spar og 7-Eleven, har adskillige småbutikker landet over allerede indført et sådant minimumsbeløb. Og det vil blive mere udbredt over de kommende år, lyder meldingen.

Bent Balle, der er indehaver af Jackpot i Herning, fortæller, at han ikke havde held med at indføre et minimumsbeløb på 50 kroner for køb med Dankort. Derfor fjernede han det igen.

»Hele problematikken er, at når man solgte cigaretter, som uden tvivl var den mest solgte vare, så kostede det butikken penge på grund af lav avance og efterfølgende afgifter til Nets og banken. Minimumsgrænsen på Dankortet virkede ikke efter hensigten. Jeg troede, at folk ville købe to pakker cigaretter eller flere, men sådan gik det ikke. Det endte med, at jeg fjernede både minimumsgrænsen og cigaretsalget,« siger Bent Balle.

Berlingske Business skriver mandag, at en Dankort-transaktion i fysisk handel i dag koster 73 øre i gennemsnit at gennemføre. Kunden betaler ikke noget, men bankerne betaler halvdelen og butikken den anden halvdel.

Som følge af aftalen er butikkernes andel af omkostningerne fra 2014 vokset til 65 procent og stiger med ti procentpoint årligt, indtil butikkerne fra 2018 dækker alle omkostningerne.