Lurpak, Kærgården eller Thise.

En smagssag for de fleste, men fælles for de tre smørproducenter er, at de snart stiger i pris i de danske supermarkeder.

Det skriver Finans.

På den internationale råvarebørs er prisen på smør nemlig steget så kraftigt, at niveauet er det i særklasse højeste nogensinde.

»Det er fuldstændig uhørt. Vi har aldrig før været bare i nærheden af de prisniveauer, der bliver handlet på i disse uger. Priserne drives i vejret af en øget efterspørgsel kombineret med en faldende produktion og meget små lagre af smør. Lige nu ser det ikke ud til, at der er tale om en prisboble,« siger Keld Winther Rasmussen, der er markedsanalytiker og seniorrådgiver hos fødevarekoncernen Uhrenholt, til Finans.

I april satte priserne allerede rekord, og siden er niveauet yderligere steget med 27 procent. Det svarer til, at prisen på et ton smør er steget med 9.700 kroner i den periode.

Den store prisstigning på smør betyder også, at forbrugerne skal betale en ekstra regning.

Bare i de seneste ti måneder er forbrugerprisen på smør steget med omkring ti procent, og det kan forventes at blive ved. Prisstigninger på råvarebørserne slår nemlig ifølge Finans først igennem hos forbrugerne et par måneder senere.

Det betyder altså, at de seneste par måneder massive prisstigninger på råvarebørsen endnu mangler at ramme de danske forbrugere.

Ifølge Finans skyldes stigningerne, at produktionen af smør i EU er faldet med 6,5 procent i årets fem første måneder. Den faldende produktion af smør skyldes, at landmændene i flere EU-lande har mindsket deres produktion af mælk, fordi afregningspriserne på mælk i 2016 var ekstremt lave.