Det skete uden varsel. Uden tid til at tænke, men bare reagere. Og det var, hvad Anders Heidtmann gjorde, da hans hustru to dage før jul forrige år pludselig faldt om med hjertestop. Midt i familiens stue. Derfor er han nu nomineret til prisen ’Årets Førstehjælper’, som Røde Kors uddeler hvert år.

Stille sad Tine Heidtmann i sofaen med sit strikketøj i familiens hjem i Broby på Fyn efter en lang arbejdsdag.

I hende og hendes mands tanker var de sidste forberedelser og indkøb til julen.

»Jeg må også hellere snart rende ud for at hente juletræet ind,« sagde hendes mand, Anders Heidtmann. Så det kunne nå at tørre lidt, inden det dagen efter skulle pyntes.

Uden varsel ramte kramperne hende.

»Lige pludselig gik hun bagover. Som om, hun skulle strække sig,« husker Anders Heidtmann her næsten tre måneder senere.

Forskrækket råbte han til hende: 'Hvad laver du?' Tog fat i hende, ruskede lidt i hende. Men hun var væk. Det samme var hendes puls.

Midt i stuen faldt hun sammen. 46 år gammel.

Hun blev dermed en af de omkring 3.500 personer, der hvert år falder om med hjertestop uden for et hospital i Danmark. Af dem overlever 11,6 procent ifølge en rapport fra Trygfonden og Dansk Hjertestopregister.

Datter kørte efter hjertestarter

Anders Heidtmann begyndte med det samme at give sin hustru førstehjælp. Gennem sit arbejde havde han været på flere kurser i førstehjælp, så han vidste, hvad han skulle gøre. Massere hendes hjerte, puste luft i hendes lunger. Det kørte som en refleks.

Samtidig bad han parrets ældste datter, 21-årige Line, der var hjemme i julen, om at ringe til 112.

Da alarmcentralen fik at vide, at der var tale om et hjertestop, guidede de Line hen til byens lokale vandværk, der har købt hjertestartere til byen, mens Anders Heidtmann fortsatte førstehjælpen.

Da Line kom tilbage med hjertestarteren efter få minutter, vidste han fra kurserne, hvordan den skulle bruges.

Fem minutter efter Tine Heidtmann var faldet om, fik han tændt hjertestarteren og stødt sin kone første gang. Der skete dog ikke noget. I sytten minutter forsøgte han at få sin kones hjerte til at slå igen. To gange mere nåede han at støde hende med hjertestarteren, før ambulancen dukkede op.

»Jeg nåede ikke rigtigt at tænke så meget, mens minutterne gik. Ikke andet end: 'Bare fortsæt'. Og så om det var godt nok, det jeg gjorde,« fortæller Anders Heidtmann til BT.

Og godt nok, det var det.

'Det, du har gjort, har hjulpet'

Da redderne overtog behandlingen af Tine Heidtmann i stuen, gav de hende adrenalin. Det fik gang i hendes hjerte igen, og hun nåede at komme lidt til sig selv, før hun blev båret ud i ambulancen, hvor Anders Heidtmann satte sig ind foran.

Der spurgte redderne hende, om hun kunne fortælle dem, hvad hun hed. Det fortalte hun. De spurgte, om hun kunne huske sit personnummer. Det kunne hun også.

»Så åbnede de skydelemmen mellem bagrummet og førerhuset og fortalte mig, at det ikke så så slemt ud, fordi hun kunne svare på det hele. 'Så det har hjulpet, det du har gjort', sagde de,« fortæller Anders Heidtmann og tilføjer:

»Det var det, jeg havde været nervøs for. Én ting er jo, at man prøver at give førstehjælp, men noget andet er, om det har virket, og om man har gjort det godt nok. Det havde jeg så heldigvis.«

Har været heldige

Selv mener Anders Heidtmann, at de på mange områder har været heldige. De var heldige, at han vidste, hvad han skulle gøre. De var heldige, at de var flere samlet, så datteren kunne hente hjertestarteren. Og de var heldige, at han sad lige ved siden af, da det skete.

For for hvert minut der går, fra en person falder om med hjertestop, til der gives livreddende førstehjælp, falder chancen for overlevelse med ti procent.

»Vi kunne lige så godt være gået i seng, så havde jeg måske ikke opdaget det,« siger han.

I tre uger var Tine Heidtmann indlagt og fik indopereret en pacemaker. Takket være familiens hurtige reaktion, har hun ingen alvorlige mén i dag.

»Hun har det godt. Hun bliver hurtigere træt og har ikke den samme energi, som hun havde før, og den får hun nok aldrig tilbage. Men hun er fuldt kampdygtig igen,« siger Anders Heidtmann, der i dag er glad for, at han vidste, hvad han skulle gøre og bare reagerede.

»Jeg gjorde bare det, jeg kunne og håbede på det bedste,« siger han.

Udover Anders Heidtmann er to andre også nominerede til Røde Kors' pris som 'Årets Førstehjælper'. 18-årige Thea Rasmussen er nomineret for at redde sin mors liv, da hun var ved at dø af en allergisk reaktion efter et bi-stik, og 14-årige Christian Lyngholm Christiansen og 24-årige Rasmus Lyngholm Christiansen er nominerede for at hjælpe deres mor, da hun gik i insulinchok.

Prisen uddeles senere torsdag.