Smil til verden og verden smiler til dig... Årh, vil du da holde kæft, tænker du måske.

Hvis du smiler til verden, losser den dig i fjæset, fordi dit lalleglade smil er alt for provokerende.

Livet er ved gud ikke noget at grine ad. Det er krig og terror og forurening, og det nye Twin Peaks er pissedårligt, (og jeg havde ellers glædet mig sådan...)

Det ér jo jammerligt.

Ih, hvor er det let at være mavesur, og er det måske ikke okay?

Selvfølgelig! Det er dit eget valg, men jeg synes personligt, at det er en ualmindelig skidt idé. For som mavesur berøver du dig selv glæden over de små mirakler.

Jo mere sur du er til at begynde med, des sværere er du at imponere og gøre glad. Det er sandt. Se bare på Ole H. Han kan gå i orgiastisk glædesrus over, at hans snørrebånd IKKE er gået op.

Hvis vi kan blive enige om, at glæde er rart og vrede ubehageligt, hvorfor så ikke forsøge at få så meget glæde som muligt ud af det liv, vi har?

Det handler om at øve sig i at se det gode. Mit liv har været fyldt med sorg, smerte, tab og modgang. Det har ikke altid været let at bevare humøret, men øvelse gør mester, og jeg har fundet frem til fem bud, som, uanset hvor svær en situation jeg står i, giver mig troen på, at glæden findes, og at den også er mig forundt.

1. Glæd dig over dagen, der kommer Vågn stille og roligt. Brug to minutter på at tænke på, hvad der skal ske i dag. Find én ting, du glæder dig til, så du står ud af sengen med en forventning om, at noget rart venter forude. Nogle dage kan det være svært at se, hvad der er at glæde sig over, men så glæder du dig måske til, at dagen er overstået, så du kan komme hjem og slappe af? Hvis mange af dine dage føles svære, så find noget, som du synes er rart, og sæt det i din kalender – ofte.

2. Tal med nogen, der får dig til at smile. Har du ikke nogen, som gør dig glad i hverdagen? Overvej hvorfor. Måske er der masser af mennesker omkring dig, men I er kommet ind i en negativ spiral, hvor I fremhæver de dårlige ting i stedet for de gode? Lav om på det. Du må gerne være trist, og du må gerne brokke dig, men hvis brok bliver din grundtone, så daler humøret. Er du slet og ret ensom? Opsøg nye venskaber ved at dyrke dine interesser. Gider du bare ikke andre mennesker? Så er det fint at tale med din kat, så længe du smiler, mens du gør det.

3. Betyd noget for nogen. Livet føles meningsløst, hvis der ikke er nogen, som er glade for, at du eksisterer. Sørg for at nogens liv bliver bedre, fordi du er en del af det. Det kan være dine børn, som du giver en god opvækst, eller din gamle farmor, som ser frem til, at du ringer og sludrer. Vær ikke bange for at dele ud af din dyrebare tid, dit overskud eller dine evner, for du får det tifold igen. Når nogen trives, og du ved, at det til dels er din skyld, vil dit hjerte fyldes med glæde og mening. Er der ikke én sjæl, som synes, at du er vigtig, så gør dig vigtig. Begynd at købe ind for din gangbesværede nabo. Se dig omkring, der er altid nogen, som har brug for dig.

4. Forstå dig selv. Gør du ting, som du egentlig ikke bryder dig om? Kommer du til at trøstespise? Er du din kone utro? Vinder Netflix altid over motion? Prøv at forstå hvor det kommer fra, der er altid en grund. Og grunden er ikke, at du er dum, doven eller uduelig. Det handler om følelser Når du finder ud af, hvilke følelser, du flygter fra, kan du deale med det reelle problem og ikke bare symptomerne (maden, kvinderne og sofaen). Skæld aldrig dig selv ud. Du er den eneste, der véd, hvorfor du er, som du er. Acceptér hele dig, også alt det, som ikke ligner glansbilledet.

5. Glæd dig over dét, du tager for givet Da jeg var barn, havde vi ikke altid et sted at bo. Ofte vidste jeg ikke, hvor jeg skulle sove. Når livet virkelig viser tænder, glæder jeg mig over de helt små ting, som at jeg har min egen seng, at jeg har mad i maven, og at mine børn har det godt. Ting jeg ser som en selvfølge, men som for utrolig mange mennesker i verden er en uhørt luksus.

Der er mange ting i livet, vi ikke selv bestemmer, men vi har faktisk temmelig stor indflydelse på vores humør.

Så smil du bare til verden.

Der er masser at smile ad.