Christina Birk Fast med sin datter Caroline på fire år.
Christina Birk Fast med sin datter Caroline på fire år.

Da Christina Birk Fast skulle hente sin datter fra Fårevejle Børnehave mandag eftermiddag, blev hun mødt af en grædende pige alene på legepladsen.

Børnehaven var lukket, og pædagogerne havde glemt 4-årige Caroline.

Christina Birk Fast var fanget i trafikken på vej hjem fra arbejde, og da hun ankom til børnehaven tolv minutter efter lukketid klokken 16.30, blev hun mødt af låste døre og sin datter efterladt alene.

»Vi bliver mødt af en meget ulykkelig pige, som går rundt på legepladsen alene og græder. Vi leder efter en voksen, for i vores verden må der være en voksen til stede, men alt er lukket, døren er låst, og vi banker på, men der er ikke nogen,« fortæller Christina Birk Fast.

Zulu Comedy Galla 2014

»Den første følelse jeg ligesom blev grebet af var afmagt og vrede, og jeg overvejede at banke ruden ind, for jeg ville bare have hendes ting, og jeg tænkte, at hun aldrig skulle derop igen. Jeg var så overvældet, at jeg tænkte, at hvis jeg slog ruden ind, så ville alarmen gå, og der ville komme en vagtmand eller nogen, jeg kunne fortælle det til, for jeg havde brug for at sige det højt. Det virkede for uvirkeligt,« forklarer Christina Birk Fast.

Fejl i proceduren
Hun valgte efterfølgende at hænge en seddel på børnehavens dør, hvor hun forklarede hændelsen, ligesom hun skrev et opslag på Facebook om oplevelsen. Senere på aftenen fik hun fat på børnehavens leder, som ligeledes var rystet over at høre, hvordan et barn var blevet efterladt alene i børnehaven.

Artiklen fortsætter under billedet.

Tirsdag morgen er Christina Birk Fast til et møde med børnehavens ledelse, og man finder ud af, at fejlen sandsynligvis er opstået, fordi nogen har krydset Caroline ud ved en fejl. Alligevel har børnehaven en procedure om, at man selvfølgelig skal gå runde og tjekke, om der er børn.

Christina Birk Fast forklarer, at hun ikke er vred på børnehavens medarbejdere, for alle kan begå fejl. Men det forarger hende, at forholdene er så pressede i børnehaven, at der ikke er tid til at følge procedurerne ordentligt.

»Børnehaven lukker 16.30, og pædagogerne betales dertil, så hvis man styrter ind 16.29, hvem skal så betale for den tid, pædagogerne bruger på en ordentlig lukke-procedure?« spørger Christina Birk Fast.

»Selvfølgelig kan man sige, at det er en del af deres arbejde, men det er ikke en del af deres arbejde at være der udover tid, og det gør mig vred, for der burde være sat tid af til, at man kunne udføre det grundigt. Nu har vores børnehave ændret proceduren, men der er så mange andre, der ikke har.«

Det er aldrig sket før
Dagtilbudsleder i Fårevejle Børnehave Ditte Andersen er også chokeret over hændelsen, som har påvirket børnehavens personale meget.

»Alle går i chok, ikke mindst den pædagog, der lukkede. Det arbejder vi på at få minimeret, men det tager tid. Pædagogen er stadig ansat, og det er proceduren, den har været galt med og ikke hende. Børnehaven er fra 1967, og det er heldigvis aldrig sket før,« fortæller hun og uddyber, at man siden mandag har ændret sin procedure, så det nu kun er pædagogerne, der krydser børn ind og ud.

Dagplejebørn 2

4-årige Caroline er ikke kommet fast tilbage til børnehaven endnu, men skal onsdag et par timer til påskefrokost sammen med sin mor. Dog kommer hun nok først tilbage fast efter påskeferien, da Caroline og hele familien stadig er påvirkede af hændelsen.

»Vi er meget påvirkede af det. Caroline vil meget gerne have, at jeg er der hele tiden. Den første aften var hun også vågnet og var ked af det. Hun havde drømt, at jeg var væk. Hun vil gerne have, at jeg er tæt på hele tiden. Jeg tænker også selv meget på, hvad der kunne være sket – og hvordan det kunne ske i det hele taget,« siger Christina Birk Fast og understreger, at de hele tiden har været meget glade for børnehaven – og det samme er Caroline, som holder meget af de voksne.

Vil arbejde for bedre forhold
Når chokket har lagt sig, og hverdagen igen bliver mere normal, vil Christina Birk Fast gerne dedikere mere af sin tid til at forbedre forholdene for kommunens børnehaver, så forholdene ikke er så pressede, at flere børn bliver glemt.

»Det her skal lige lægge sig, men så vil jeg forsøge at bruge noget mere energi på at få det ændret i kommunen. Det er vigtigt, at der er tid til proceduren, og at de er korrekte, så det spiller bedst for alle. Vi er tilflyttere nu, men jeg er født og opvokset i Fårevejle og har selv gået i den her børnehave, så jeg har altid haft tillid til stedet, men jeg kan også godt se, de løber stærkt, og jeg ved, de gør et godt stykke arbejde,« siger Christina Birk Fast, som også fortæller, at der har været en god dialog med børnehaven siden, og Caroline fortsat skal blive i børnehaven.

SMS

Hitter på Facebook

Mere fra Få første måned for 9 kr.