Kvindelige skoleelever i byen Raqqa, som er IS' hovedsæde i Syrien.Arkivfoto: REUTERS.
Kvindelige skoleelever i byen Raqqa, som er IS' hovedsæde i Syrien.Arkivfoto: REUTERS. Foto: STRINGER

Et stigende antal kvinder fra Danmark er siden sommeren 2014 rejst til Syrien for at tilslutte sig Islamisk Stat, og i nogle af sagerne har kvinderne medbragt mindreårige børn, oplyser PET til Radio24syv.

Det er ikke kun unge mænd fra Danmark, der i de senere år har valgt at drage i hellig krig og tilslutte sig terrorbevægelsen Islamisk Stat i Syrien.

vxzcvxvx


Kvinder har siden udråbelsen af det islamiske kalifat i juni 2014 i stigende grad valgt at forlade Danmark til fordel for et liv hos Islamisk Stat, og ifølge PET er vurderingen, at kvinder fra Danmark også har medbragt børn.

Det oplyser PET i en mail til Radio24syv.

”CTA (Center for Terroranalyse. Red.) vurderer, at der er kvinder fra europæiske lande, herunder Danmark, der er rejst til Syrien/Irak medbringende mindre børn,” lyder det fra PET, der samtidg oplyser, at andelen af kvinder, som er udrejst til Islamisk Stat, er steget siden sommeren 2014.

SYRIA-CRISIS/

ISLAMIC STATE-UN/


”I forhold til udrejste kvinder vurderer CTA, at kvinder inden udråbelsen af et kalifat i juni 2014 udgjorde cirka otte procent af de samlede førstegangsudrejste. I perioden siden juni 2014 har kvindernes andel af førstegangsudrejste udgjort cirka 24 procent,” oplyser Politiets Efterreningstjeneste, der ikke ønsker at kommentere sagen yderligere, og derfor er det uvist, hvad omfanget af danske børn i Islamisk Stat er.

I Københavns Kommunes anti-radikaliseringsenhed, VINK, vil man ikke oplyse, om man har håndteret sager, hvor mindreårige børn har været involveret i en udrejse eller hjemrejse fra Islamisk Stat, men projektleder Muhammed Hee siger til Radio24syv, at man mærker en øget aktivitet omkring kvinder og radikalisering.

”Fokus på kvinder og kvinders udrejse og detagelse i Islamisk Stat er steget gevaldigt, og man kan mærke det ved, at der kommer flere forespørgsler og henvendelser om kvinder og kvindernes rolle i radikalisering og særligt omkring Islamisk Stat,” siger Muhammed Hee.

IS

SYRIA-IRAQ-US-CONFLICT-IS-JIHADISTS front


Vurderingen fra PET er, at mindst 125 personer fra Danmark er udrejst til Syrien eller Irak siden 2012, og op mod 10 procent af dem er kvinder.

Ifølge Radio24syvs oplysninger er mindst to af kvinderne dog vendt hjem til Danmark, og det er sket efter, at de er blevet gravide under deres ophold i Syrien. Begge kvinder opholder sig nu i Danmark, hvoraf den ene har født. 

Begge kvinder opholder sig nu i Danmark, hvor den ene kvinde har født.

SMS

Hitter på Facebook

Mere fra Få første måned for 9 kr.