Lyt til artiklen

En 15-årig piges forhold til sin farbror har vakt opsigt blandt eksperter.

Da en 15-årig pige for nylig skrev til offerrådgivningen Albahus og spurgte, om det er okay, at hun er kæreste med sin fars 30-årige bror, satte det gang i en voldsom debat blandt psykologerne på stedet.

Efter research måtte de til deres egen overraskelse svare, at forholdet juridisk set er helt i orden. Det skriver Politiken.

ER DET I ORDEN, AT MAN GERNE MÅ VÆRE KÆRESTE MED SIN NIECE? DELTAG I DEBATTEN UNDER ARTIKLEN

Sagen tyder på, at der er et hul i lovgivningen, mener rådgiverne, der hjælper ofre for seksuelle overgreb. De bakkes op af andre eksperter på området.

- Ét af problemerne er, at folk med pædofile tendenser kan udøve grooming - at manipulere med barnet og skabe tillid over flere år for at forberede det på et overgreb.

- På den måde kan et nært familiemedlem gøre klar til at indlede et lovligt seksuelt forhold, når barnet er fyldt 15 år, siger psykolog i Albahus Kasper Østergaard Linde.

Forholdet kan være på grænsen mellem frivilligt og ufrivilligt, for offeret har svært ved at gennemskue, hvad der sker.

I 2002 lavede Ugebrevet Mandag Morgen et skøn over antallet af fætter-kusine-ægteskaber i Danmark og nåede frem til 900-1.400, hvoraf langt størstedelen er blandt indvandrere og efterkommere.

I lande som Belgien, England og mange amerikanske stater er det forbudt at gifte sig med sine søskendes børn. Onkel-niece-forhold er også forbudt inden for islam, men udbredt blandt hinduer.

I Red Barnet er psykolog Kuno Sørensen enig i, at forholdene er relevante at tage op til debat. Han er i tvivl om, hvorvidt der er brug for et generelt forbud.

Han peger på, at en alternativ løsning kunne være at udvide den såkaldte skolelærerparagraf til også at omfatte onkler og tanter.

Den nuværende lov forbyder seksuel kontakt med unge under 18, hvis man har ansvar for deres undervisning eller opdragelse.

Justitsminister Lars Barfoed (K) har ikke haft tid til at kommentere debatten, men skriver via sin presseafdeling, at en ændring af reglerne kræver "meget tungtvejende grunde og grundige overvejelse".

/ritzau/

Synes du, at det er i orden, at man gerne må være kæreste med sin niece?

Deltag i debatten herunder