Med sit skifte til Dansk Folkeparti blev Mogens Camre ansigtet på en vælgervandring, siger Troels Mylenberg.

København. Mandag afgik det tidligere medlem af Folketinget og EU-Parlamentet Mogens Camre (DF) ved døden.

Han vil blive husket som både markant og kontroversiel, vurderer chefredaktør og politisk kommentator Troels Mylenberg.

- Han var med til at give Dansk Folkeparti intellektuel og politisk tyngde, siger Mylenberg.

Med sit skifte blev Mogens Camre også et ansigt på en bevægelse i en vælgergruppe, der foregik op gennem 1990'erne. Her skiftede flere vælgere Socialdemokratiet ud med Dansk Folkeparti.

- Der er ingen tvivl om, at Mogens Camre og nogle af de markante vestegnsborgmestre op i gennem 90?erne sagde nogle ting, som Nyrup og især Lykketoft ikke forstod eller ikke ville høre, siger Troels Mylenberg.

- De vælgere, der forlod Socialdemokratiet, var i høj grad dem, som ikke kunne leve med, at Nyrup og Lykketoft ikke kunne ramme en eller anden klar holdning på udlændingeområdet.

Ifølge Troels Mylenberg er det skifte - som Mogens Camre sammen med flere vælgere tog - med til at definere dansk politik den dag i dag.

- Det er noget, man ser efterveerne af i dag. Så sent som i går har Mette Frederiksen haft behov for at få sagt nogle markante ting på udlændingeområdet, siger han.

- Det behov vedbliver, fordi det sker ovenpå et tomrum, hvor man ikke evnede at formulere en klar politik på området op igennem 90?erne, hvor man havde magten. Og det var derfor, at man tabte den.

Mogens Camre startede sin politiske karriere som folketingsmedlem i 1967. Her steg han ifølge Troels Mylenberg hurtigt i graderne.

- Han var i inderkredsen blandt den nye generation sammen med Ritt Bjerregaard, Mogens Lykketoft og hele den flok, der blev formet i 70?erne til at tage over, siger han.

Siden var Mogens Camre medlem af Socialdemokratiet, indtil han i 1999 blev valgt i EU-Parlamentet for Dansk Folkeparti.

/ritzau/