Natten til søndag, efter midnat, blev der fortsat forhandlet intenst i Forligsinstitutionen i København.

Kort efter midnat kunne TV 2 erfare, at topforhandlerne fortsat havde gang i tovtrækkeriet for de tre områder (stat, kommuner og regioner, red.).

Lars Qvistgaard formand for Akademikerne og Flemming Vinther, formand for CFU. Foran Forligsinstitutionen lørdag aften.  
Lars Qvistgaard formand for Akademikerne og Flemming Vinther, formand for CFU. Foran Forligsinstitutionen lørdag aften.   Foto: Jens Nørgaard Larsen
Vis mere

Ifølge Ole Krohn fra TV 2 forsøgte parterne stille og roligt at nærmere sig en aftale. Hvad substansen i denne angivelige aftale skulle være, stod dog ikke helt klart. Samtidig understregede Krohn, på baggrund af unavngivne kilder fra forhandlingerne, at der omkring midnat endnu ikke var sket nogle store gennembrud.

»Der er ikke nogen deadline lige nu«, tilføjede TV 2-journalisten.

LÆS OGSÅ: Søvnforsker: Derfor er det vanvittigt at forhandle i søvnunderskud

 Forligsinstitutionen i København. Sent lørdag aften.
Forligsinstitutionen i København. Sent lørdag aften. Foto: Martin Sylvest
Vis mere

Lørdagen blev præget af, at der var bemærkelsesværdigt stille omkring overenskomstforhandlingerne fra forhandlernes side.

Men uden for Forligsinstitutionen på Sankt Annæ Plads i Københavns indre by var sagen en anden sent lørdag aften.

Her var en flok demonstranter mødt op for at holde forhandlerne til ilden og - for langt størstedelens vedkommende - støtte lønmodtagerne.

Aftenstemning uden for Forligsinstitutionen. OK18 Forhandlinger i Forligsinstitutionen.
Aftenstemning uden for Forligsinstitutionen. OK18 Forhandlinger i Forligsinstitutionen. Foto: Jens Nørgaard Larsen
Vis mere

Kort før kl. 22.00 trådte chefforhandlereren for de statslige ansatte, Flemming Vinther, ud på gaden til det, han kaldte 'en aftentur'.

Over for TV 2 lod han forstå, at en pause kunne være på vej for topforhandlerne.

Sent lørdag aften. Forligsinstitutionen i København.
Sent lørdag aften. Forligsinstitutionen i København. Foto: Martin Sylvest
Vis mere


Han slog samtidig fast, den såkaldte musketered på lønmodtagernes side fortsat holder:

»Vi er gået ind i det her sammen, og vi kommer ud af det her sammen. Om der forhandles på et bord eller på tre borde har ikke noget at gøre med, om man holder sammen. Vi støtter hinanden«.

 Forligsinstitutionen i København. Sent lørdag aften.
Forligsinstitutionen i København. Sent lørdag aften. Foto: Martin Sylvest
Vis mere

Tidligere på aftenen lød meldingen fra formanden for Socialpædagogerne, Benny Andersen, at der er både bedre stemning og mere vilje til lørdag at nå frem til et resultat i Forligskredsen.

»Der er ingen tvivl om, at det har bragt en hel anden dynamik ind i det, at vi nu får lov til at forhandle med kommunerne, regionerne og på statsområdet. For mig at se, var det et godt skridt at tage fra arbejdsgiverne og forligsmandens side,« sagde han til TV 2.

Lørdag aften foran Forligsinstitutionen.
Lørdag aften foran Forligsinstitutionen. Foto: Jens Nørgaard Larsen
Vis mere

Herunder kan du genopleve de øvrige opdateringer fra lørdagens forhandlinger:


Lørdag omkring middag stod ​FOA-formand Dennis Kristensen frem med det, som han selv betegnede som en afgørende nyhed fra Forligsinstitutionen:

'Nu er der ikke længere tale om én samlet arbejdsgiverside, der kommer med et samlet oplæg,' sagde han til de journalister, der er forsamlet ved Forligsinstitutionen.

'Nu vil der være tre forskellige arbejdsgiverparter, der kommer med hver deres oplæg,' lød det fra FOA-formanden.

Sent lørdag aften. Ved Forligsinstitutionen i København.
Sent lørdag aften. Ved Forligsinstitutionen i København. Foto: Martin Sylvest
Vis mere

Ifølge Dennis Kristensen ville der lørdag eftermiddag blive skrevet på nye oplæg og altså ikke ét samlet oplæg, men tre forskellige:

'Det er relativt kompliceret på noget enkelt: Nemlig at de tre parter kan indgå overenskomster hver for sig. Og vi dermed ikke længere har en arbejdsgiverfront og en musketered på den anden side af bordet.'

Fremmødte foran Forligsinstitutionen. Lørdag den 21. april.
Fremmødte foran Forligsinstitutionen. Lørdag den 21. april. Foto: Nikolai Linares
Vis mere

»Skrivepause« til 13.30

Forhandlingerne om den nye overenskomst for de offentligt ansatte  blev ved middagstid endnu en gang sat i bero.

Lidt over kl. 12 lørdag eftermiddag blev der erklæret »skrivepause« frem til kl. 13.30. Hvad der reelt kom ud af skrivepausen stod natten til søndag, omkring midnat, endnu uklart.

Kort efter kl. 12 forlod Anders Bondo forligsinstitutionen for at gå til møde med alle kredsformændene i Danmarks Lærerforening. Her udtalte han, at der nu skulle skrives nogle papirer uden dog at uddybe, hvad det præcis betød.

Inden topforhandlerne trådte ind i Forligsinstitutionen kl. 10.00 lørdag, nåede flere af dem give deres besyv med i forhold til, hvor de ser sagen stå lige nu.

Foran Forligsinstitutionen i København. Lørdag den 21. april 2018
Foran Forligsinstitutionen i København. Lørdag den 21. april 2018 Foto: Nikolai Linares
Vis mere

Kommunernes chefforhandler, Michael Ziegler, forklarede over for pressen, at man fra kommunernes side var parat til at finde en løsning, men at ingen kunne forvente at »få pladen helt fuld«.

»Men vi finder kompromisser, og det har vi brugt rigtig meget tid på i går,« sagde Michael Ziegler til TV 2 News.

Han opfordrede samtidig alle parter til at falde lidt ned, slå koldt vand i blodet og fokusere kræfterne omkring forhandlingsbordet, hvor man lige nu ville køre »non stop«, til de var færdige.

Derudover understregede Michael Ziegler, at han udover at være motiveret og håbefuld samtidig var oprigtigt nervøs for, hvordan det hele vil ende.

»Vi er der nu, hvor vi også var i går. Det kan gå begge veje. Vi anstrenger os, og det er der mange, der gør, også på den anden side, for at det skal lykkes. Men det kan gå begge veje.«

Spisepause er springende punkt

Tildligere på formiddagen blev der talt med store bogstaver og krystalklare udmeldinger fra flere af de andre topforhandlerne.

Ifølge Dennis Kristensen, forbundsformand for FOA, er det springende punkt lige nu den betalte spisepause på det statslige område.

»Vi starter med at forhandle den betalte spisepause på det statslige område, og det ser jeg som det springende punkt for at komme videre,« sagde Dennis Kristensen til TV 2 News ude foran Forligsinstitutionen lørdag morgen, inden han gik ind til forhandlingerne.

Dennis Kristensen kaster altså med udtalelsen bolden over til statens topforhandler Sophie Løhde, der ser ud til at skulle rykke sig, hvis parterne skal nå hinanden.

Et tyroler-orkester spiller musik for de fremmødte foran Forligsinstitutionen. Lørdag den 21. april.
Et tyroler-orkester spiller musik for de fremmødte foran Forligsinstitutionen. Lørdag den 21. april. Foto: Nikolai Linares
Vis mere

Politiet måtte spærre området af

På grund af demonstrationens tiltagende størrelse uden foran Forligsinstitutionen lørdag formiddag, måtte politiet spærre af for al færdsel i området. På Twitter skrev de:

»Ved Gud«

Flemming Vinther, der er topforhandler for de ansatte i staten, sagde til Ritzau på vej ind til forhandlinger i Forligsinstitutionen lørdag formiddag, at arbejdsgiverne var nødt til at komme ud af starthullerne, hvis en storkonflikt skulle undgås:

'Nu håber jeg ved Gud, at arbejdsgiverne også er her for at lande en aftale. Vi har brugt tilstrækkelig tid til at redegøre for vores respektive positioner,' sagde Flemming Vinther.

Regionernes chefforhandler, Anders Kühnau, var mere diplomatisk i sin retorik og plæderede for, at alle parter nu måtte gøre deres for at mødes:

'Vi skal gøre alt, hvad vi kan for at undgå at sende landet ud i en konflikt. Så vi prøver alle veje for at prøve og se om vi kan finde hinanden,' sagde han på vej ind i Forligsinstitutionen lørdag formiddag.

»Vi ved, hvad der skal til«

Anders Bondo Christensen, formand for lærerne og hovedforhandler på det kommunale område, sagde lørdag formiddag, at halvanden måneds forhandlinger havde båret frugt i den forstand, at alle parter nu var klar over, hvad de forskellige parter ville have ud af de sidste forhandlinger:

'Vi er så klar på hinandens synspunkter, så de ved præcis, hvad der skal til. Det har vi dog fået ud af at sidde her i halvanden måned,' sagde han til TV 2 News og understregede desuden, at han forventede, at arbejdsgiverne nu leverer på de sidste knaster, der er:

'Vi har sagt, at den offentlige løn skal være på niveau med det private. Vi skal ikke være lønførende men løftes tilsvarende,' lød det fra Anders Bondo Christensen.

Lørdag eftermiddag virker det dog til, at forhandlingerne skrider fremad, efter at arbejdsgivernes seneste tilbud ifølge Ritzau er kommet på bordet.

»Vi har nogle tilbud fra arbejdsgiverne, som vi arbejder med i øjeblikket. Vi kommer til at skulle bruge noget tid på at snakke med dem,« siger FOA-formand Dennis Kristensen til Ritzau og tilføjer:

»Det er noget lidt andet end i morges, hvor vi frygtede, at vi på nuværende tidspunkt ville sidde derhjemme med en udbrudt konflikt.«

Anders Bondo Christensen er ifølge Ritzau på samme linje.

»Det er positivt, at vi stadig er her. Men det kommer nok til at tage noget tid,« siger han.

Hvis det skulle ende med, at parterne ikke når til enighed, så kan du læse mere om her, hvordan en eventuel storkonflikt kommer til at ramme dig.

Nina Palesa Bonde fra DJØF gør klar til endnu en dag foran Forligsinstitutionen. Lørdag den 21. april 2018.
Nina Palesa Bonde fra DJØF gør klar til endnu en dag foran Forligsinstitutionen. Lørdag den 21. april 2018. Foto: Nikolai Linares
Vis mere