156 borgere i Ringkøbing Skjern Kommune fik truffet ugyldige afgørelser, da de blev fjernet fra sygedagpenge og for eksempel kom over på de - for kommunen - billigere ressourceforløb.

Det har udløst kritik fra beskæftigelsesminister Troels Lund Poulsen. Kommunen havde nemlig hyret et privat konsulentfirma til at styrke indsatsen på sygedagpengeområdet i forsøget på blandt andet at nedbringe antallet af borgere på sygedagpenge. Men i 156 sager stod konsulenter fra firmaet Socialtfagligt Fokus som underskrivere på ialt 1.962 afgørelser. Det er i modstrid med reglerne, hvilket blandt andet har fået Enhedslisten op i det røde felt.

Beskæftigelseschef i Ringkøbing Skjern Kommune, Kim Ulv Christensen, tager ministerens kritik til efterretning og kalder de ugyldige afgørelser en beklagelig fejl, men advarer mod at lade sig styre af følelser:

»Borgerne får de ydelser og den indsats, de er berettiget til i henhold til loven. Sygedagpengeområdet er et svært område, og det kalder på mange følelser, og det er ofte fristende at trække ‘synd for’-kortet. Det er bare ikke lovmedholdeligt. Vi skal sikre, at det her handler om lovgivning, ikke følelser.«

Kim Ulv Christensen påpeger desuden, at det var et samlet beskæftigelsesudvalg i kommunen, der valgte at hyre et privat konsulentfirma og gennemføre projektet, som, han mener, er fulgt til punkt og prikke.

»Som fagchef er jeg utrolig stolt over den flotte indsats, der er leveret og fortsat leveres af ledere og medarbejdere og vores samarbejdspartnere undervejs. Der har været en enkelt fejl undervejs med sammenblanding af myndighedsrollen, og det er jeg selvfølgelig ærgerlig over. Men vi handler, og der vil i så stor en proces, som vi har været igennem, opstå enkelte fejl. Dem lærer vi af og får rettet op på hurtigst muligt,« forklarer han og understreger i et skriftligt svar til BT, at afgørelserne ville have været lovlige, hvis det var en af kommunens medarbejdere, der havde skrevet under.

Det mener SF'er Pia Vestergaard ikke. Hun har i lang tid været yderst kritisk over for den måde, brugen af det private konsulentfirma udviklede sig på i kommunen.

»Han kan reelt ikke vide, om kommunen havde truffet den samme afgørelse i de 38 sager, som konsulenterne gjorde. Det baserer sig på skøn, når man har en sygedagpengesag. Og ligger kommunens socialrådgiver vægt på noget andet end konsulenten, kunne sagen falde anderledes ud,« siger Pia Vestergaard, der er medlem af beskæftigelsesudvalget og er faglig sekretær i 3F Ringkøbing-Skjern.

»Jeg oplever, at der i en større grad er blevet skønnet til kommunens fordel, efter konsulentvirksomheden kom til,« tilføjer hun.

Pia Vestergaard har, som Kim Ulv Christensen påpeger, været med til at stemme for, at Socialfagligt Fokus blev inddraget i arbejdet i kommunens indsats på sygedagpengeområdet. Det fortryder hun i dag.

»Vi fik dengang at vide, at konsulentfirmaet ville komme ind over og hjælpe afdelingen med at få mere tid til den enkelte borger. Og til at trække borgerne ind tidligt i sygdomsforløbet for at finde ud af, hvordan de bedst kunne komme tilbage på arbejdsmarkedet,« forklarer hun og fortsætter:

Det var bare ikke det, der skete, mener Pia Vestergaard.

»Man har ud fra en økonomisk betragtning haft en interesse i at få folk hurtigt væk fra sygedagpenge. Men de er bare kommet over i et andet forløb og ikke ud på arbejdsmarkedet. Havde jeg haft den viden, havde jeg aldrig nogensinde stemt for, at de kom ind i afdelingen.«

Ifølge Ringkøbing Skjern Dagblad blev antallet af sygedagpengesager i løbet af 2016 nedbragt med 36,7 procent, hvilket gav kommunen en nettobesparelse på 8.805.897 kroner. Socialtfagligt Fokus fik en bonus på 801.977 kroner udover et honorar på 1.848.852 kroner.

Kim Ulv Christensen forventer, at de 38 sager vil være genbehandlet inden årsskiftet. Her risikerer kommunen at skulle betale sygedagpenge tilbage til borgerne med tilbagevirkende kraft. Det gør sig dog ikke gældende i de resterende 118 sager, hvor afgørelserne også er kendt ugyldige, fordi borgerne selv meldt sig raske.