Camilla Andersen droppede energidrikkene og fik det meget bedre.
Camilla Andersen droppede energidrikkene og fik det meget bedre.

22-årige Camilla Andersen havde i en tre årig periode et usundt forhold til energidrikke. Nu advarer hun om konsekvenserne ved at drikke dem.

Det hele begyndte, da Camilla Andersen var 15-16 år gammel. Her begyndte hun at indtage energidrikke, fordi de smagte godt. Det var dog først fra hun var 18 år gammel, at hendes forbrug tog overhånd. Her startede hun lige morgenen med at drikke en halv liter energidrik. I den periode drak hun mellem 2.5-3 liter af den sødede og koffeinholdige drik om dagen. Det fortsatte cirka tre år frem.

Den store mængde energidrik medførte flere problemer for Camilla Andersen, der i dag er 22 år. Hun led blandt andet af dårlig mave, humørsvingninger samt søvnløshed.

Dion Parratt

»Jeg fik hovedpine, hvis jeg ikke drak det. Jeg følte mig afhængig af det, og det var svært for mig at slippe det. Jeg blev så mæt af mine energidrikke, at jeg kun spiste aftensmad,« siger hun til BT og henviser til, at aftenmåltidet oftest bestod af junkfood.

Før/efter-billede af Camilla Andersen.

Helt overordnet levede hun ikke en specielt sund livsstil, men ifølge Camille Andersen, så var det 'normalt' for hende, og selv moderens advarsler prellede af på hende. Hvorfor hun egentlig startede på det, er hun ikke helt sikker på. Det skyldtes måske, at hun følte, hun havde meget travlt i den periode af sit liv, hvorfor det bare var lettere at drikke en energidrik frem for at sætte sig ned for at spise. I bund og grund syntes hun bare, at de smagte godt.

Det sidste fortæller seniorrådgiver Jeppe Matthiessen fra DTU Fødevareinstitut er meget normalt:

»Energidrik er sødere end sodavand, så derfor får man mere sukker, når man drikker energidrikke end sodavand. DTU Fødevareinstituttets undersøgelse af energidrikke i Danmark viser, at den ekstremt søde smag tiltaler mange børn og var et af hovedargumenterne, når man spurgte børn, om hvorfor de drak energidrik.«

Hun går meget op i træning nu, og hvis det ikke havde været for den uventede graviditet, så var Camilla Andersen stillet op i en bikini fitness-konkurrence.

Han vurderer, at Camilla Andersen med sine 157 centimeter samt 52 kg fik i gennemsnit dobbelt så meget koffein som det dagligt anbefalede – alene ud fra indtaget af energidrikke. Han mener, at hverken børn eller voksne burde indtage energidrikke i nogen som helst mængde.

Kostvejleder blev målløs
På grund af de mange helbredsproblemer gik Camilla Andersen til læge af flere omgange - uden at de kunne klargøre, hvorfor hun havde problemer. I den periode forsøgte hun også at blive gravid med sin daværende kæreste, hvilket ikke lykkedes. Så i et forsøg på selv at gøre noget ved helbredsproblemerne, som hun på daværende tidspunkt ikke gav energidrikkene skylden for, besluttede hun sig for at lægge sit liv om.

Camilla Andersen hyrede en kostvejleder, og det var alle pengene værd.

»Hun (kostvejlederen, red.) blev helt målløs over måden, jeg levede på. Hun sagde, jeg skulle stoppe med at drikke dem med det samme, for ellers ville kostplanlægningen ikke gøre nogen forskel. Og jeg også tænkte, at 'nu vil jeg bare gerne have det godt, nu vil jeg ikke være syg hele tiden'.«

Så Camilla Andersen stoppede og allerede to uger senere kunne hun tydeligt mærke forskellen.

»Jeg fik hurtigt mere energi og overskud, og jeg har ikke problemer med maven længere. Min mor, som jeg ser ofte, kan også mærke, at jeg har fået det bedre - både fysisk og psykisk.«

Derfor advarer hun nu andre om at gå i hendes usunde fodspor. Budskabet er klart - drop energidrikkene:

»Det kan godt være, folk tror, at der ikke sker noget ved, at man drikker dem, men der ved jeg det modsatte. Jeg ved, man får det meget bedre, hvis man stopper med at drikke dem.«

Voldsomme bivirkninger
Jeppe Matthiessen fortæller, at det umiddelbart virker til, at Camilla Andersen har været ramt af voldsomme bivirkninger på grund af sit forbrug af energidrikke, men det er som sådan ikke underligt.

»Typisk får man mildere bivirkninger som søvnbesvær, rastløshed og hjertebanken. Men det er klart, hvis man har et megethøjt indtag i en længere periode, så kan man formentligt godt få mere alvorlige bivirkninger,« siger han og henviser til en teenager, der i en undersøgelse af energidrikke fortalte, at han ikke kunne mærke sine fingerspidser efter at have drukket mange energidrikke i en længere periode.

Det er heller ikke underligt, at det først lykkedes for Camilla Andersen at blive gravid, efter hun droppede energidrikkene.

»For gravide og ammende er der øget risiko for væksthæmning for foster/barn og for spontane aborter, når man indtager mere end 200 mg koffein per dag. Det svarer til at drikke lidt over en halv liter energidrik om dagen. Man skal derfor ikke drikke energidrikke, hvis man planlægger at blive gravid og vil sit barns bedste,« fortæller Jeppe Matthiessen.

Camilla Andersen er nu gravid i 27. uge.

Med i kostplanlægningen, som ændrede Camilla Andersens liv, så var der også en træningsplan. Det gjorde, at Camilla Andersen blev bidt af at træne. Den unge kvinde havde planer om at stille op til en konkurrence i bikini fitness. Men den plan måtte hun lægge på hylden, da hun fik en meget glædelig nyhed. Hun var nemlig blevet gravid - kun to uger før konkurrencen.

Desuden fortæller hun også, at bankbogen er blevet en del tykkere. Hun har omkring 2000 kroner mere om måneden til rådighed, efter hun droppede den usunde livsstil.

Du kan følge Camilla Andersen på hendes officielle Facebook-side ved at klikke her.

SMS

Hitter på Facebook

Mere fra Få første måned for 9 kr.