Undertøjsmoden er skiftet voldsomt de sidste 100 år.

Få et kig op under skørterne på damerne. En kvindes undertøj er meget privat, men historisk set kan undertøj fortælle en helt særlig historie om tidsalderen.

På scenen i Øksnehallen gik kvinderne ind efter hinanden og fik publikum til at grine af  ’bundløse trusser’, stramme korsetter og stive skørter.

Her ses Susanne Bjørndal Olsen i dameundertøj fra 1980'erne. I den postmoderne æra gider kvinderne ikke det naturlige look længere. Det handler om, at man skal have den smukke krop, ligesom man skal i dag, og det får man gennem diæter og aerobic. Kvinderne begyndte at dyrke kroppen, og undertøjet skulle bare være ’pynt’. Kvinderne købte selvsiddende strømper, så hofteholderen ikke længere havde en funktion ud over at være en pyntegenstand.
Her ses Susanne Bjørndal Olsen i dameundertøj fra 1980'erne. I den postmoderne æra gider kvinderne ikke det naturlige look længere. Det handler om, at man skal have den smukke krop, ligesom man skal i dag, og det får man gennem diæter og aerobic. Kvinderne begyndte at dyrke kroppen, og undertøjet skulle bare være ’pynt’. Kvinderne købte selvsiddende strømper, så hofteholderen ikke længere havde en funktion ud over at være en pyntegenstand. Foto: Morten Germund
Vis mere

»Undertøj er jo et rigtig fint spejlbillede på, hvilke kvindeidealer de enkelte tidsperioder har. Det siger noget om, hvordan man ser på kvinden, og hvilken rolle hun har i samfundet,« forklarer etnolog Frederikke Heick.

Undertøj defineres af krig

Fra det sidste årti i 1800-tallet og frem til 1980 skifter undertøjsmoden igen og igen. Kvindernes roller skifter afhængig af æraen, og derfor skal undertøjet også tilpasses.

Fra det stramme korset med timeglas, fremskubbede bryster og de store runde hofter, til det praktiske bomuldssæt. De helt store skift i historien sker, når mændene skal i krig, og kvinderne skal i arbejde. Det stramme korset kunne jo næppe være praktisk på arbejdspladsen.

Her ses Ditte Kröner i dameundertøj fra 1850'erne.
Her ses Ditte Kröner i dameundertøj fra 1850'erne. Foto: Morten Germund
Vis mere

»Omkring Første Verdenskrig kommer altså det første store skifte i undertøjsmoden, og efter kvinderne får stemmeret i 10’erne, ønsker de at blive mere frigjorte og tage styring på deres eget liv og seksualitet,« siger Frederikke Heick.

Her ses Louise Hollbeck i dameundertøj fra 1910'erne.
Her ses Louise Hollbeck i dameundertøj fra 1910'erne. Foto: Morten Germund
Vis mere

Ikke for mandens skyld

Helt frem til 1980’erne skifter moden gang på gang, alt efter om kvindens plads er i hjemmet eller på arbejdspladsen. I 80’erne bliver man træt af den løsslupne hippie-naturlighed, og derfor begynder man at dyrke kroppen mere. Det handler om sund kost og træning, og så kan undertøjet ellers være en pyntegenstand.

Her ses Lucie i dameundertøj fra 1920'erne.
Her ses Lucie i dameundertøj fra 1920'erne. Foto: Morten Germund
Vis mere

Det skal være livsstilen, der former kroppen – ikke undertøjet. Og intet skal gøres for at tilfredsstille manden, siger Frederikke Heick.

Her ses Sille i dameundertøj fra slutningen af 1940'erne. Kvinden skulle tilbage til det mere lækre og lette undertøj. Så var kvinden ’klædt på til at blive klædt af’, når nu manden var hjemme fra krigen, som man sagde. Under krigen var det netop det praktiske sæt, gerne i strik, fordi så kunne man selv trevle en striktøje og op lave sit eget undertøj. Og så havde man ikke råd til at få det vasket, så laksefarven var god til at skjule eventuel snavs i modsætning til hvid
Her ses Sille i dameundertøj fra slutningen af 1940'erne. Kvinden skulle tilbage til det mere lækre og lette undertøj. Så var kvinden ’klædt på til at blive klædt af’, når nu manden var hjemme fra krigen, som man sagde. Under krigen var det netop det praktiske sæt, gerne i strik, fordi så kunne man selv trevle en striktøje og op lave sit eget undertøj. Og så havde man ikke råd til at få det vasket, så laksefarven var god til at skjule eventuel snavs i modsætning til hvid Foto: Morten Germund
Vis mere

Her ses Marie-Louise i dameundertøj fra 1950'erne. Kvinden skulle gå hjemme ved kødgryderne og børnene og være mandens statussymbol. Aldrig har der været flere hjemmegående kvinder, end der var i 50’erne, og de skulle gerne se meget yndige ud. De fik igen de upraktiske skørter med stivere og torpedo-bh’er, så det hele kunne stritte i vilden sky.
Her ses Marie-Louise i dameundertøj fra 1950'erne. Kvinden skulle gå hjemme ved kødgryderne og børnene og være mandens statussymbol. Aldrig har der været flere hjemmegående kvinder, end der var i 50’erne, og de skulle gerne se meget yndige ud. De fik igen de upraktiske skørter med stivere og torpedo-bh’er, så det hele kunne stritte i vilden sky. Foto: Morten Germund
Vis mere

”Jeg tror ikke, særlig mange kvinder i dag vil indrømme, at de klæder sig på eller dyrker deres krop for mandens skyld. Nej, det skal i langt højere grad være for kvindens egen skyld og for hendes velbehag i modsætning til tidligere,” siger etnologen.

Her ses Heid Toumbas i dameundertøj fra 1970'erne.
Her ses Heid Toumbas i dameundertøj fra 1970'erne. Foto: Morten Germund
Vis mere
Her ses Susanne Bjørndal Olsen i dameundertøj fra 1980'erne.
Her ses Susanne Bjørndal Olsen i dameundertøj fra 1980'erne. Foto: Morten Germund
Vis mere