Mange julemænd får hvert år en hjælpende hånd fra brandvæsenet, når byernes juletræer skal tændes. Men nu kan det måske snart væres slut. Her ses julemanden i liften på en brandbil, da juletræet på Rådhustorvet i Randers skulle tændes.
Mange julemænd får hvert år en hjælpende hånd fra brandvæsenet, når byernes juletræer skal tændes. Men nu kan det måske snart væres slut. Her ses julemanden i liften på en brandbil, da juletræet på Rådhustorvet i Randers skulle tændes. Foto: Annelene Petersen

De danske juletraditioner kan man ikke tage let på. Sådan lyder det fra BTs læsere, der raser, efter det er kommet frem, at SKAT  har meddelt, at brandmænd ikke længere må stille brandbiler til rådighed, når julemænd skal tænde juletræer i danske byer.

'Aprilsnar' og helt 'gak-gak'. Sådan lyder nogle af kommentarerne fra BTs læsere, der raser over, at en dansk juletradition er i fare for at uddø.

Efter en episode i Nordsjælland, hvor en borger har anmeldt, at brandvæsenet har hjulpet en idrætsklub med at køre julegaver ud, har SKAT nemlig gjort det klart, at det er forbudt for brandfolk at stille deres brandbiler til rådighed, når juletræslysene skal tændes på torve og rådhuspladser. Det strider nemlig i mod skattelovgivning, og det kan betyde, at brandstationer får en stor regning, hvis de alligevel benytter bilerne.

Konsekvenser har borgerne i Frederikssund og Slangerup allerede fået at mærke, da julemanden i de to byer i år ikke fik en hjælpende hånd fra brandvæsenet, men i stedet måtte nøjes med at trykke på en kontakt, skriver Lokalavisen/ Frederikssund.


Juletræet på Rådhuspladsen tændes

BTs læsere er bestemt ikke glade for SKATS udmelding, som blandt andet bliver kaldt underlig, smålig og åndssvag.

- Jeg er enig i at regler skal overholdes, og at moms-fri biler er til moms-fri opgaver, MEN... det er da gået for vidt nu.. Lige her er det på sin plads med en dispensation. At brandbilen kommer og hjælper julemanden er en ting, som gør indtryk på de små, og MON ikke mange spirrer til kommende brandfolk er startet der? SKULLE der endelig komme et opkald under julemandens top-tur, så tager det jo ikke 100 år at komme af sted, skriver bt-læser Robert Holsting i den meget ophedet debat på bt.dk.


Julegaver

Flere andre læsere er enige. I en afstemning på bt.dk svarer 83 procent af de mere end 2.800 personer, der har stemt fredag klokken 13, at de ikke er enige med SKATs holdning i sagen.

- Den danske jul skal man ikke røre ved, heller ikke at brandvæsenet hjælper med at tænde byens juletræ. Lad nu folk holde jul denne ene gang om året, og vær lidt fleksibel,selvom reglerne ikke helt overholdes. Glædelig jul, skriver BT-læser J.K.I, mens Peter Harding Olsen har svært ved at tro på det, han har læst.

- Man skulle tro det var løgn, havde det været 1. April, ville jeg være sikker på, det havde været Aprilsnar, skriver han.Flere læsere opfordrer også politikerne til at gøre noget ved problemet.

- Det er da helt hen i vejret, at man skal ødelægge sådan en fin tradition. Kom nu ind i kampen kære politikere!, skriver Mikael Andersen.

Nogle læsere er dog enig med SKAT i, at reglerne skal overholdes - også af brandvæsenet. Som løsning på sagen anbefaler en læser for eksempel, at det fremover er elselskaberne, der hjælper julemændene med at tænde juletræerne.

DU KAN DELTAGE I DEBATTEN VED AT TRYKKE HER.

SMS

Hitter på Facebook

Mere fra Få første måned for 9 kr.