En række af landets mest kendte politiske koryfæer spinder guld på en favorabel pensionsordning, selv om flere af de tidligere magtfulde ministre har vellønnede job.

Det skriver BT mandag.

Og er der en mand, som har orden i økonomien, så er det den tidligere konservative finans- og arbejdsminister i 1980’ernes Schlüter-regeringer Henning Dyremose.

I 2014 fik Henning Dyremose 215.345 kroner i ministerpension.
I 2014 fik Henning Dyremose 215.345 kroner i ministerpension. Foto: Jens Nørgaard Larsen
Vis mere

Efter han forlod politik i 1998 for at blive direktør i det dengang statsejede teleselskab TDC, har han indkasseret mellem 60 og 70 millioner kroner alene i løn og bonus, og i forbindelse med salget af TDC til fem udenlandske kapitalfonde i 2006 tjente han 73,4 millioner kroner.

Ifølge Dyremose selv blev det til 30 millioner kroner efter skat. Og ifølge det senest offentliggjorte regnskab har hans selskab, Dyremose ApS, over 30 millioner kroner i egenkapital.

Alligevel har Henning Dyremose fået ministerpension siden 1993, og i 2014 kunne han glæde sig over at modtage 215.345 kroner i ministerpension.

Det har ikke været muligt at få en kommentar fra Henning Dyremose, men den tidligere udenrigsminister Uffe Ellemann-Jensen (V), der siden 1. februar 1993 har modtaget ministerpension står gerne ved, at han mener, at pensionen er helt i orden:

Kan du forstå, hvis nogen mener, at det er mange penge?

»Ja, hvis de ikke tænker sig om. Jeg synes ikke, det er særligt højt i betragtning af, at jeg i næsten 11 år har haft et job og vel i gennemsnit har haft en dobbelt arbejdstid i forhold til andre, og med et enormt ansvar. Det synes jeg ikke er overbetalt. Det er absolut ikke for meget,« siger Uffe Ellemann-Jensen, der ifølge BTs aktindsigt hos Moderniseringsstyrelsen, som står for administrationen af lønningerne til de statsansatte, fik 275.835,87 kroner i ministerpension i 2014.

Men fra den borgerlige fløj, som du tilhører, hører man jo ofte, at pensioner, tilskud fra staten osv. kun er for folk, som har brug for det. Hvad siger du til det?

»Det er noget vrøvl. Når man er minister, har man en - kan man roligt sige - meget behersket løn i forhold til, hvad andre i samfundet med ansvarlige job har. Det skyldes, at en del af aflønningen er ministerpension. Sådan er det, og det ser jeg intet problem i,« siger Uffe Ellemann-Jensen, der siden han forlod politik blandt andet har været bestyrelsesformand i Royal Greenland.

I 2014 var udgifterne til ministerpension på 13,9 millioner kroner. Pengene blev udbetalt til 87 tidligere ministre.

KØB BT MANDAG ELLER LOG IND PÅ BT PLUS HER OG LÆS:

- SÅ MEGET FÅR EKS-MINISTRENE I MINISTERPENSION
- DET HAR DE LAVET SIDEN DE FORLOD POLITIK
- HAN HAR FÅET PENSION SIDEN HAN VAR 30 - NU ER HAN 51
- DET SIGER EKSPERTEN