Tine Bryld var en engageret ildsjæl, der vejledte de unge i radioen, altid stillede sig på de udstødtes side og havde et hjerte, der bankede for Grønland.

Forfatteren, socialrådgiveren og radioværten Tine Bryld er død natten til torsdag efter længere tids sygdom. Hun blev 71 år.

Tine Bryld blev den 21. november sidste år ramt af en hjerneblødning.

- I perioder var Tine i bedring og i nær kontakt med sin familie og nærmeste venner, og lægerne udtrykte håb om, at hun med tiden kunne genoptrænes. Desværre var der også tilbagefald. Det seneste for få uger siden. Hun sov stille ind, oplyser familien.

Tine Bryld var et menneske, der engagerede sig på mange fronter, men offentligheden kendte hende især som vært i radioprogrammet "Tværs".

Her vejledte hun i 36 år med det, som nogle har kaldt "en tryghedsskabende cigaretstemme", om sex, incest, vold og jalousi, og hvad der ellers kunne skabe problemer i unge menneskers tilværelse.

Tien Bryld er uddannet socialrådgiver og i 1965 blev hun ansat i Mødrehjælpen.

Nogle år senere rykkede hun til Christiania, hvor hun ikke havde noget kontor, men udførte sit arbejde, hvor folk arbejdede eller boede. Samtidig blev hun rådgiver for Socialministeriet omkring Christiania.

Ved siden af sit virke som radiovært bestyrede Tine Bryld en brevkasse i Alt for Damerne.

Hun debuterede som forfatter med en slags opslagsbog om de emner, hun behandlede i radioen. Senere fulgte flere andre bøge. Hendes romaner om Liv og Alexander var en fornyelse af ungdomsbogen, skrevet i øjenhøjde med den generation, som de var henvendt til.

Senere fulgte "Hvid sne", "Talkshow" og "Smilende rygge".

De sociale problemer i Grønland udgør et kapitel for sig i Tine Brylds livshistorie.

Hun har skrevet to bøger om de grønlændere, der sidder i det lukkede fængsel Herstedvester på ubestemt tid. To af de dømte boede i familiens store villa på Frederiksberg, når de havde orlov.

I efteråret i 2010 var der premiere på den danske spillefilm "Eksperimentet". Den er baseret på Brylds bog "I den bedste mening" og beskriver deportationen af 22 grønlandske børn, der i begyndelsen af 1950'erne blev fjernet fra deres familie og sendt til Danmark som led i en "udviklingsplan" for det tilbagestående grønlandske samfund.

Indimellem kom hun til at betale prisen for det kompromisløse engagement. I en periode, hvor hun var særligt optaget af sin rolle som mægler for bz-bevægelsen, slog Tine Brylds datter i bordet- Skal jeg blive bz'er, før du begynder at interessere mig for mine problemer, lød spørgsmålet, og moderen måtte erkende, at det bragede igennem som et "wake-up call".

Tine Bryld var gift to gange, fra 1961 til -68 med historikeren Claus Bryld og siden med arkitekten Arne Gaardmand, der døde i 2008. Hun blev hædret med en lang række priser, bl.a. LO's Kulturpris, PH-prisen, Publicist-prisen og Kulturministeriets faglitterære pris.

/ritzau/