Efter flere års granskning har forskere ved Statens Museum for Kunst i København nu fundet frem til, hvorfor flere hundrede værker i museets kobberstiksamling er ramt af brune og sorte plamager.

Det skriver TV 2 Lorry.

Årsagen til plamagerne er luftforurening. Og forskerne har fundet frem til to luftforureningskilder. Den ene er de gamle æsker og kartoner, der skulle beskytte tegningerne, udskiller svovldioxid, der ender med at skade dem.

Men det er den anden kilde, der er nok så overraskende: Svovlholdige gasser fra museets publikumsarealer føres ned til kældermagasinet, hvor de skrøbelige tegninger befinder sig.

»Vi har heldigvis mange gæster her, men det betyder også, at vi har mange bioinfluenter, som man også populært kan kalde prutter, som kommer ud af mennesker, når de går her i huset og bliver begejstrede over den kunst, vi kan vise dem,« siger professor Jørgen Wadum, der er centerleder og seniorforsker hos Statens Museum for Kunst, til TV 2 Lorry.

Statens Museum for Kunst arbejder på at finde 5,7 millioner kroner til en akut redningsaktion, hvor 17.500 æsker med tegninger flyttes i et isoleret magasin med renset luft – men skal hele samlingen reddes, vil det løbe op i omegnen af 65 millioner kroner.