Den brugerbetalte velfærd koster danskerne 42,8 milliarder kroner om året. Det svarer til, at alle over 18 år betaler godt 10.500 kroner årligt.

Brugerbetaling er langt mere udbredt end hidtil antaget. Danskerne betaler hvert år mindst 42,8 milliarder kroner for velfærdsydelser på sundheds-, social- og undervisningsområdet, viser en kortlægning, som tænketanken Mandag Morgen har udarbejdet.

Det svarer til, at hver indbygger over 18 år betaler godt 10.500 kroner for velfærdsservice om året. Og selvom det nærmest er et politisk tabu at foreslå øget brugerbetaling, er omfanget stille og roligt vokset gennem de sidste 10-15 år, fremgår det af analysen.

Alene på sundhedsområdet, der tegner sig for cirka halvdelen af brugerbetalingen på de tre områder, er de samlede private sundhedsudgifter vokset med 4,6 milliarder kroner i faste priser siden 1998. En anden højdespringer er forældrebetalingen til SFOer, der næsten er fordoblet i løbet af de sidste 10 år.

I Danmark er der lige så meget brugerbetalt velfærd som i de andre nordiske lande, men til forskel fra dem, så er brugerbetalingen meget skævt fordelt, så lægebesøg er gratis, men tandlægebesøg koster dyrt for borgerne.

Direktør i Dansk Sundhedsinstitut, professor Jes Søgaard, der tidligere har været modstander af brugerbetaling på lægebesøg og andre sundhedsydelser, har nu ændret synspunkt. I et interview med Mandag Morgen anbefaler han, at danskere fremover skal betale 150 -200 kroner af egen lomme for en tur hos lægen.

- Når jeg har ændret holdning, skyldes det først og fremmest det meget, meget kraftige efterspørgselspres på sundhedsvæsnet og specielt sygehusvæsenet, vi nu oplever, siger Jes Søgaard.



/ritzau/