Nu er der sat punktum for et farverigt og turbulent liv, da den både afholdte og kontroversielle, tidligere borgmester i Farum Peter Brixtofte blev bisat i sin hjemby fredag eftermiddag.

Og præstens første ord om den afdøde viste, hvor sammensat et menneske, han var.

»Peters liv havde mange facetter og nuancer. Aldrig sort. Lykkelige øjeblikke og stor sorg var en del af det,« siger præsten og fortsætter sin rørende tale.

Den meget omtalte politiker blev fundet død af sin ene datter i sin lejlighed på Ryttergårdsvej i Farum tirsdag d. 8 november.

»Journalist, skribent, politiker. Det var et arbejdsomt liv, Peter havde. Han var visionær, spændende, flittig, sjov, hjertevarm, interesseret og engageret i alle,« fortæller præsten og tilføjer.

»Han var interesseret i indvandrere og integration. Han var en borgmester, der ville sin by.«

Især Brixtoftes familie fik nogle ord med på vejen.

»Han var der for sine døtre og sin familie, så man aldrig var i tvivl om, at man var noget helt særligt,« siger præsten og kigger ned på familien.

»I hører stadig sammen med det menneske, I har mistet,« lyder det.

Statsminister Lars Løkke Rasmussen (V) og gruppeformand for Venstre Søren Gade deltog ved bisættelsen. På grund af statsministerenes deltagelse var politiet af sikkerhedsmæssige hensyn også massivt tilstede ved bisættelsen.

Søren Gade og Lars Løkke Rasmussen ankommer til Peter Brixtoftes bisættelse.
Søren Gade og Lars Løkke Rasmussen ankommer til Peter Brixtoftes bisættelse. Foto: Liselotte Sabroe
Vis mere

Statsministeren så tydeligt berørt ud ved ankomsten.

Folk strømmede til kirken siden klokken 12, og pladserne var fyldt op. Heriblandt var den afdøde fodboldspiller Harald Nielsens kone Rudi Nielsen ankommet. Også cykelrytteren Ole Ritter og Ekstra Bladets tidligere chefredaktør Bent Falbert og tidligere formand for Centrum Demokraterne Mimi Jacobsen var på stedet. Klima- og energiminister fra Venstre Lars Christian Lilleholt, erhvervsmanden Don Ø deltog, og tidligere fodboldspiller Mark Strudal var der også.

Mimi Jakobsen ankommer til Peter Brixtoftes bisættelse fra Stavnsholtkirken i Farum.
Mimi Jakobsen ankommer til Peter Brixtoftes bisættelse fra Stavnsholtkirken i Farum. Foto: Nils Meilvang
Vis mere

Mark Strudal ankommer til Peter Brixtoftes bisættelse i Farum.
Mark Strudal ankommer til Peter Brixtoftes bisættelse i Farum. Foto: Liselotte Sabroe
Vis mere

Kisten var pyntet med røde og gule roser, og Brixtoftes familie sad på første række. Familien tæller blandt andet tre døtre, Peter Brixtoftes 95-årige mor og kæresten gennem 10 år Nadia Alim. Alle har fik udleveret et sanghæfte, hvor der var et billede på forsiden af Peter Brixtofte og spillere fra Farum Boldklub, som han var stærkt involveret i.

Peter Brixtofte bisættes fra Stavnsholtkirken i Farum.
Peter Brixtofte bisættes fra Stavnsholtkirken i Farum. Foto: Nils Meilvang/Claus Bech
Vis mere

Peter Brixtofte bisættes fra Stavnsholtkirken i Farum. Her Harald Nielsens enke, Rudi Nielsen.
Peter Brixtofte bisættes fra Stavnsholtkirken i Farum. Her Harald Nielsens enke, Rudi Nielsen. Foto: Nils Meilvang
Vis mere

​Der var så mange tilstede i kirken, at folk har fik lov til at stå op helt undtagelsesvist. Der er plads til 350 mennesker i Stavnsholtkirken, så deltagelsen var meget stor - det var hovedsagligt farumborgere, der var tilstede. Den første salme, der blev sunget var 'Nu falmer skoven.'

Peter Brixtofte bisættes fra Stavnsholtkirken i Farum. Her Lars Christian Lilleholt.
Peter Brixtofte bisættes fra Stavnsholtkirken i Farum. Her Lars Christian Lilleholt. Foto: Nils Meilvang
Vis mere

Bisættelsen sluttedes af med Kim Larsens sang *Vi ses igen om ikke før så siden,' som blev spillet på et anlæg.

Også sanger Dario Campeotto sang en sang af Frank Sinatra.

Fodbolddrenge fra Fra FC Nordsjælland og gamle Farum Boldklub-dragter dannede sørge-espalier foran kirken. Kisten er nu båret ud til bilen, og Peter Brixtoftes mor kørte derhen i sin kørestol for at lægge roser på kisten. En efter en gik folk op og lagde en rose på kisten, og mange brød sammen i gråd.

Peter Brixtofte bisættes fra Stavnsholtkirken i Farum
Peter Brixtofte bisættes fra Stavnsholtkirken i Farum Foto: Nils Meilvang
Vis mere

Lars Løkke Rasmussen fældede også flere tårer efter bisættelsen, da han satte ord på sin sorg foran pressen.

»Jeg er ked af det. Fordi det er alt for tidligt. Peter blev 66, og det er alt, alt for tidligt at skulle dø i den alder, med så unge smukke døtre og børnenebørn,« sagde statsministeren og tilføjede.

»Folk skal jo ikke dø, når de er 66 år og har smukke døtre og nogle dejlig børnebørn. Det gør mig rigtig ked af det. Og det gør mig også ked af det, at det, når Peter ikke bare var min gode ven i mine ungdomsår, men også en kæmpe inspirationskilde, at han ikke var en del af min politiske familie for alvor i de senere år.«

Peter Brixtofte bisættes fra Stavnsholtkirken i Farum.
Peter Brixtofte bisættes fra Stavnsholtkirken i Farum. Foto: Nils Meilvang
Vis mere

Lars Løkke lagde ikke skjul på, at han selv var med til at sætte en stopper for Brixtoftes politiske karriere.

»Det har været smerteligt for mig selv, at skæbnen ville, at det var mig, der havde gårdvagten, da Peter kørte over for rødt,« siger han og henviser til, at Lars Løkke var indenrigsminister, da Brixtofte måtte suspenderet som borgmester på grund af flere sager i kommunen, som han endte med at blive dømt for.

Også på den fodboldmæssige bane vil Peter Brixtoftes død blive markeret fredag, når FC Nordsjælland spiller mod AGF på hjemmebane lørdag klokken 16. Her vil der være 30 sekunders stilhed efterfulgt af 30 sekunders klapsalver, før kampen fløjtes op.

Lars Løkke har valgt at deltage, selvom han både nær ven til den afdøde, men var også en af dem, der måtte sætte en stopper for hans politiske karriere, da Brixtofte blev taget i mandatsvig og forbrug af dyre rødvine for skattekroner under sin tid som borgmester i Farum.

Forhold som han blev dømt for i 2006 - fire år efter han måtte gå af som borgmester, fordi BT blandt andet kunne afsløre, at han havde drukket dyre rødvine i tusindkronerklassen for offentlige midler.

Peter Brixtofte har også i en kort periode været skatteminister under Poul Schlüter og har i flere omgange siddet i Folketinget.

De tre døtre Vibeke Brixtofte, Signe Brixtofte og Marie Magne Larsen lagde ikke skjul på, at han kæmpede med alkoholproblemer til det sidste.

'Retsopgøret om Peter Brixtoftes tid som borgmester i Farum og det efterfølgende fængselsophold tog hårdt på ham og førte til et omfattende alkoholmisbrug, som han kæmpede med i flere år,' lød det dagen derpå fra døtrene i den udsendte pressemeddelelse.

Et retsopgør, der endte med at koste den tidligere borgmester en dom på i alt fire års fængsel. Han afsonede i to omgange et år bag tremmer.

Peter Brixtofte blev kun 66 år gammel og efterlader sig mor, tre døtre og syv børnebørn.

Og det er smukke ord, den afdøde borgmester får med på vejen.

»Peter var et fantastisk og kærligt menneske, men hans tid er nu forbi, og det er svært at forstå. Han klarede den jo altid og formåede at komme oven på igen,« sagde præsten.