Kunder i Amagerbanken får dækket nettoindskud op til 750.000 kroner, siger Brian Mikkelsen efter bankkrak.

Økonomi- og erhvervsminister Brian Mikkelsen (K) forsøger at berolige kunderne i Amagerbanken, efter at banken søndag offentliggjorde, at man har mistet hele sin egenkapital.

- Det er en kedelig situation, som Amagerbanken er havnet i. Men i den situation er det godt, at vi har fået vedtaget bankpakke 3, så vi på en ordentlig måde kan tage hånd om banken og dens kunder, siger Brian Mikkelsen i en kommentar.

Konkret vil indskyderne få dækket nettoindskud (indskud minus lån i banken) op til et beløb svarende til knap 750.000 kroner. Særlige indlån som pensionsopsparinger, børneopsparinger vil blive dækket fuldt ud.

- Med bankpakke 3 sikrer vi, at alle kunder i Amagerbanken som hidtil kan få udført den praktiske del af deres daglige bankforretninger. De skal ikke ud og finde en ny bankforbindelse og etablere nye lån. Kundernes dankort og andre betalingskort fungerer som vanligt, siger Brian Mikkelsen.

Han har samtidig aftalt med Finansiel Stabilitet A/S, at der skal arbejdes for et hurtigt udbud af så stor en del af Amagerbanken som muligt - og i hvert fald alle privatkunder - så de hurtigst muligt kan få en ny permanent bankforbindelse.

Ifølge Brian Mikkelsen ændrer Amagerbankens situation ikke ved, at den danske pengeinstitutsektor helt generelt er sund og levedygtig.

- Det kom blandt andet til udtryk i EU's stresstest sidste sommer, hvor de danske banker lå i den bedste del blandt de testede europæiske banker, siger Brian Mikkelsen.

De endelige tab i Amagerbanken kendes endnu ikke. Tab i Amagerbanken vil blive dækket af aktionærerne og ejere af ansvarlig kapital. Ifølge Finansiel Stabilitet vil store indskydere og andre simple kreditorer, herunder statslige garantier, vil få tab.

/ritzau/