Lyt til artiklen

Vil du lytte til artiklen?

Køb et Digital Plus-abonnement og lyt med det samme.

Vil du lytte til artiklen?

Køb et Digital Plus-abonnement og lyt med det samme.

Et brev fra indenrigsministeren i Iran til præsidentvalgets proklamerede vinder Mahmoud Ahmadinejad beviser angiveligt, at der blev fusket med valgresultaterne.

Af brevet fremgår det at Irans øverste leder på forhånd blev informeret om at det valgresultat der blev offentliggjort var groft manipuleret. I brevet, der er skrevet på valgdagen skriver indenrigsministeren blandt andet:

'Vi vil annoncere resultatet af dette valg på en måde, der bedst vil gavne vores revolution'.

Mir-Hossein Mousavi Khamaneh: Den rigtige vinder
Det fremgår også af brevet, at oppositionspolitikeren Mir-Hossein Mousavi Khamaneh var præsidentvalgets egentlige vinder med 19.075.623 stemmer, mens Mahmoud Ahmadinejad, som præstestyret har udråbt som vinder, kun fik 5.698.417 stemmer.

To iranske analytikere, som Politiken.dk har talt med siger, at brevet 'virker ægte'. Claus Valling Pedersen, lektor i persiske studier ved Københavns Universitet, som har gransket brevet på farsi, deler den opfattelse og siger til Politiken.dk:
'Noget af brevet er lidt tåget. Det er indenrigsministeriets brevpapir, men det kan andre jo have fået fat i. Underskriften er utydelig, men tilhører øjensynlig den ret nyudnævnte indenrigsministers. Alt synes at stemme'.

Presset til at demonstrere
Tilhængere af præsidentvalgets proklamerede vinder, Mahmoud Ahmadinejad var på gaden i Teheran tirsdag for at demonstrere, men de tv-billeder, der slap ud af Iran trods den hårde mediecensur kunne ikke skjule at begejstringen var sparsom hos de tusindvis af 'demonstranter'.  

- De så ud til at føle sig presset til at deltage, skriver BBC, hvis medarbejdere i Iran ligesom alle andre internationale tv-medier er sat under husarrest. 

Mousavis tilhængere trodsede endnu engang forbuddet imod deres demonstrationer og mødte endnu mere talstærkt op end dagen før. 
 
Trods den massive modstand føler Ahmadinejad sig åbenbart så sikker på, at han bliver siddende som præsident, at han tirsdag tog til Moskva som observatør på et topmøde i SCO (Shanghai Organisation), der omfatter Rusland, Kina, Kazakhstan, Kirgistan, Tajikstan og Uzbekistan. Her blev han lykønsket med valgsejren af blandt andre Ruslands præsident, Dmitrij Medvedev.

Ahmadinejad har ikke omtalt de nyeste anklager for valgsvindel, der fremgår af brevet.


Annonce

Andre læser også