En blogger, som Anders Behring Breivik har kaldt sit forbillede, nægter at have et medansvar i tragedien.

I sin første presse­udtalelse efter terror­aktionen i Norge afviser bloggeren Fjordman, som den terrorsigtede Anders Behring Breivik i sit manifest har kaldt sin yndlingsforfatter, at bære noget ansvar.

Fjordman har tidligere opfordret til at tage alle nødvendige midler i brug for at stoppe den muslimske indvandring. Det skriver Dagbladet Information onsdag.

- Terrorangrebet i Oslo og på Utøya er det værste, jeg har set i mit land, så længe jeg har levet.

Sådan skriver den højreradikale blogger Fjordman, Anders Behring Breiviks ideologiske forbillede, i sin så vidt vides første udtalelse til pressen siden Breiviks terroraktion.

Han er en mand, der er kendt for at holde sig ude af offentligheden, men som ikke desto mindre regnes for en af den internationale anti-jihadismes chefideologer, og hvis samlede skrifter, The Fjordman Files, indtager en nærmest kultagtig status i bevægelsen.

Breivik forklarer i manifestet, at han føler en særlig "forbindelse" til Fjordman, der angiveligt er norsk, men hvis identitet kun få kender.

- Han er sandsynligvis den mest talentfulde højrefløjsaktivist i Europa. En anden faktor, som adskiller ham fra alle andre, er, at han virkelig ønsker at bidrage.

- Han skriver, fordi han virkelig ønsker at bidrage til at forandre Europa, skriver Breivik, der gengiver flere af Fjordmans essays i sit manifest og fortæller, at han har forsøgt at få et møde i stand med sit ideologiske forbillede - men uden held.

Formentlig fordi Fjordman med Breiviks ord er "temmelig paranoid".

Selv om Fjordman normalt undgår medierne, har han via mail sendt et kort svar på en række spørgsmål fra Information.

- Det er grusomt i sin ondskab, skriver han om Breiviks terroraktion.

- Jeg synes, det er forfærdeligt at blive citeret af Breivik, men han citerer også en lang række andre offentligt tilgængelige kilder. Der findes absolut ingenting i mine tekster, som skulle tilsige en sådan handling. Ingenting.

Fjordman fremhæver, at han først begyndte at blogge under sit nuværende pseudonym i 2005, efter Breivik ifølge sit manifest skulle have begyndt planlægningen af en terroraktion i 2002:

- Han havde allerede bestemt sig for at dræbe, længe før han havde nogen ideologi eller havde læst et eneste ord, jeg nogensinde havde skrevet.

/ritzau/

Andre læser også