- Jeg vil nødig lyde som en, der står og klynker. Men det er bare en konstatering, at det på grund af ’sort brænde’ er en hård og ulige kamp at forsøge at få en lovlydig forretning til at køre.

Det siger 41-årige Claus Andersen, indehaver af Fyns Træ ved Næsbyhoved-Broby, nordvest for Odense.

Da han for seks år siden gjorde omsætningen op efter sit første år som selvstændig erhvervsdrivende, viste tallene 2,8 mio. kroner.

- Nu skal jeg være glad, hvis jeg kan slutte 2014 med 1,4 mio. i omsætning, siger han, mens han i den store hal tager en kort pause fra den larmende brændekløver, som med sit tonstunge tryk forvandler rå træstammer til det fineste, velduftende brænde.

Overskud for første gang

På trods af nedgang i omsætningen ser det dog ud til, at Claus Andersen i år for første gang laver et egentligt overskud på sin forretning. Det skyldes, at han nu efter mange års hårdt og målrettet arbejde er ved at have betalt sine maskiner og leasingaftaler ud.

- Finanskrisen har gjort, at rigtig mange har prøvet lykken og oprettet en virksomhed med brænde. Er du f.eks. lige blevet fyret, er det da også noget, som er forholdsvis let at komme i gang med, hvis du køber et mobilt savværk og har adgang til en traktor. Men når man så finder ud af, hvor svært det er at tjene penge, kan nogle måske blive fristet til at sælge sort gennem f.eks. Den Blå Avis. Og ser man på prisen alene, er en handel uden moms jo umulig at konkurrere med, siger Claus Andersen, der er uddannet skov- og landskabsingeniør.

Ingen lyst til investering

- Mit største aktiv er, at jeg har tilfredse kunder. Og jeg vil rigtig gerne købe en ny maskine, så jeg kan tage nogle større stammer ind og dermed producere mere. Men lige nu er min investeringslyst fuldstændig forsvundet på grund af det sorte brændesalg, siger han, inden han igen tager høreværn på og kløver nogle flere rummeter træ.