32-årige Jan Arvidsson bor fortsat på bostedet Koktvedparken i Frederikshavn, selv om hans værge i næsten tre år har forsøgt at flytte ham til en anden institution.?Foto:?Louise Koustrup
BT har i en række artikler afdækket, hvordan Jan Arvidsson har været udsat for svigt på bostedet.
32-årige Jan Arvidsson bor fortsat på bostedet Koktvedparken i Frederikshavn, selv om hans værge i næsten tre år har forsøgt at flytte ham til en anden institution.?Foto:?Louise Koustrup BT har i en række artikler afdækket, hvordan Jan Arvidsson har været udsat for svigt på bostedet. Foto: Louise Koustrup

Handicappede Jan Arvidsson alarmerede nattevagt næsten 1.500 gange på et år. På trods af de mange alarmer fastslår bostedet: Jan trives godt

Utryghed og mistrivsel. Det er ifølge Dansk Handicap Forbund hverdag for 32-årige Jan Arvidsson.

Sagen om den fysisk og psykisk udviklingshæmmede Jan Arvidsson, som har brug for pleje hele døgnet og gennem nu næsten seks år har boet på den kommunale institution Koktvedparken i Frederikshavn, udvikler sig.

BT har i en række artikler afdækket, hvordan Jan Arvidsson har været udsat for svigt på svigt på bostedet. Nu kan BT afsløre, at ledelsen på Koktvedparken har fordrejet den handicappede mands trivsel.

Jan Arvidsson_1

Ved en systematisk gennemgang af nattevagts-notaterne på Koktvedparken for perioden 15. april 2014 til 31. marts 2015 fremgår det, at den handicappede nordjyde i løbet af de godt 11 månederfølte sig nødsaget til at alarmere nattevagten ikke færre end 1.461 gange.

Og det hører vel at mærke med, at der ikke er udfærdiget vagt-notater alle nætter.

En enkelt nat, 21. marts 2015, har der været 14 alarmkald fra Jan Arvidssons seng.

Jan Arvidsson_1

Udsagnet står i grel kontrast til, hvordan ledelsen på Koktvedparken selv beskriver forholdenevedrørende Jan Arvidsson.

Ledelsen har nemlig gang på gang ved de årlige handleplansmøder konsekvent udtalt, at ’Jan trives godt’.

Ekstremt højt tal

Chanette Holst, formand i Dansk Handicap Forbund NordVest, lokalafdelingen i det nordligste Jylland, er rystet:

»Det er et ekstremt højt tal. Når der på den måde trykkes alarm igen og igen flere gange samme nat, og der ikke nødvendigvis angives en bestemt grund hver gang, så er der tale om det, vi kalder tryghedsalarmer. Det viser, at Jan savner og har brug for tryghed, og at han ikke trives på stedet,« siger Chanette Holst.

Socialministeren ind i sagen om handicappede Jan - 2

En stor del af de mange nattealarmer handler om, at Jan Arvidsson skal skiftes eller have hjælp til at komme af med vandet. Så står der typisk anført: ’Alarm: Kolbe skiftet. 100 ml.’ i notaterne.

Men ud for en anden og iøjnefaldende stor del af alarmerne skriver nattevagten: ’Alarm: ville intet’. Eller ’Alarm: ville ingenting’. Eller ’ville ikke noget’.

»Der er lavet en aftale om, at Jan Arvidssons personlige værge skal have besked, hvis der som med alarmerne er tegn på, at Jan ikke har det godt. Men værgen har intet hørt fra bostedet om det her. Når man ser på, hvad der ellers er sket på stedet i relation til Jan Arvidsson, så er det efterhånden svært at bevare tilliden til Koktvedparken,« siger Chanette Holst.

Jan Arvidsson_1

Områdeleder på bostedet Gitte Hviid Christiansen ønsker ikke at udtale sig til BT om de mange nattealarmer – eller om Jan Arvidssons sag i det hele taget. Hun henviser til Frederikshavn Kommunes socialudvalgsformand Jørgen Tousgaard (S). Han siger:

»Jeg kan af gode grunde ikke svare her og nu, men er nødt til at undersøge det nærmere. Jeg vil hurtigst muligt tage kontakt til socialdirektøren og Dansk Handicap Forbund for at høre, hvad deres vurdering er,« siger han.

Socialminister Karen Ellemann har fået forelagt sagen, som Dansk Folkeparti har bedt hende om at gå ind i.

Sat ind til død nabo - 2

SMS

Hitter på Facebook

Mere fra Få første måned for 9 kr.