Fem dage efter strømsvigtet på Bornholm er søkablet til Sverige endnu ikke blevet repareret.

1. juledag gik Bornholm i sort. Spændingskablet til Sverige svigtede af uvisse årsager, og fra klokken 21 og cirka fire timer frem var der ingen strøm flere steder på klippeøen.

Fem dage efter strømsvigtet er Bornholm stadig på såkaldt »ødrift«. Det betyder, at bornholmerne får strøm på den »gammeldags« måde via dieseldrevne generatorer.

- Vi skal selv tilpasse produktionen manuelt. Og det betyder blandt andet, at jeg har været nede og starte to store dieselmotorer, der har fungeret siden 1967, her til morgen, siger vagthavende ved Østkraft, Claus Sørensen, der sidder i Østkrafts kontrolrum i Rønne og sørger for, at bornholmerne har strøm nok.

Det kommer han formentlig til at gøre i minimum en uge til.

Det er nemlig umuligt at reparere søkablet til Sverige, så længe det blæser så meget, som det gør. Vinden skal ifølge DR ned på højst 10 meter i sekundet, inden kabelskibet Cable One og hjælpeskibet Vina kan starte arbejdet.

Og det er der ifølge DMI ikke udsigt til.

- Prognosen tyder på en længere periode med blæst. Der bliver nogle korte perioder med mindre vind, men mere stabilt roligt vejr kan jeg desværre ikke få øje på, siger Olaf Mathiasen fra DMI til DR.

Kort efter strømsvigtet ved 21-tiden 1. juledag gik Bornholm over på ødrift, og cirka klokken 01:30 var der strøm på hele øen igen.

SMS

Hitter på Facebook

Mere fra Få første måned for 9 kr.