Chikane af jødiske børn i skolegården skal stoppes via dialog, forældremøder og flere gårdvagter, lyder det fra Københavns børne- og ungdomsborgmester, Anne Vang.

Børn, der chikanerer og mobber jødiske børn, skal ikke smides ud af skolen, og deres forældre skal ikke rammes af økonomiske sanktioner som straf.

Sådan lyder den klare udmelding fra Københavns børne- og ungdomsborgmester, Anne Vang (S), efter Dansk Folkeparti og Konservative har foreslået at sætte hårdt ind over for jødemobning i skolegården.

- De Konservative mener, det er en god idé at smide børnene ud af skolen, men børn skal jo gå i skole. Derfor er det her noget, vi er nødt til at løse på skolerne og ikke med kække, politiske popforslag. Det skal løses med konkret handling ude på skolerne med flere gårdvagter og mere dialog, siger hun.


Skoleleder Lise Egholm fra Rådmandsgade Skole på Nørrebro i København har fortalt til P4 København, at hun i flere tilfælde har frarådet jødiske forældre at indmelde deres børn på Nørrebros skoler, fordi de risikerer at blive chikaneret.

- Vi har haft nogle kedelige episoder, som gør, at jeg har været nødt til at sige til nogle forældre, at det kan blive svært at have jødiske børn i det her område, fordi der er rigtig mange palæstinensere, siger hun.

Det har fået flere politikere til at kræve handling, og Dansk Folkepartis forslag lyder på nultolerance med økonomiske sanktioner som træk i børnecheck eller kontanthjælp.

Anne Vang afviser blankt.

- Jeg synes, det er en ekstremt dårlig idé at tage penge fra familier, hvis børn laver noget rod i skolegården. Det er en meget bedre idé at have en dialog med forældrene om, hvor vigtigt det er, at deres voksenkonflikter ikke rammer i skolegården, siger borgmesteren.

De Konservatives leder i Borgerrepræsentationen i København, Rasmus Jarlov (K), har foruden forslaget om at smide de chikanerende børn ud af skolen fremsat et krav om en handlingsplan fra Anne Vang og den københavnske integrationsborgmester, Anna Mee Allerslev (R).

- Det kan være en god idé at skrive ned, hvad det egentlig er, vi vil gøre for at løse problemet, og det er jeg overbevist om, at Anna Mee Allerslev også gerne vil, hvis Rasmus Jarlov har brug for det. Men det, der virker allerbedst, er ikke ord på et stykke papir men konkrete tiltag, siger Anne Vang

De konkrete tiltag, hun lægger op til, er flere gårdvagter i skolegårdene, forældremøder med oplysning og diaolog samt arrangementer med eksempelvis en kristen, en jøde og en muslim, der kommer ud på skolerne og taler om forskelle og ligheder mellem de forskellige trosretninger.

- Det er rigtig vigtigt, at vi får inviteret forældrene ind på skolen og får fortalt dem, hvor problematisk det er, når børn fra minoriteter bliver mobbet, fordi de er minoriteter, og fordi deres forældre taler grimt om andre ved spisebordet derhjemme. Det tager børnene til sig, og så driller de dem, der er anderledes, siger Anne Vang.

Borgmesteren understreger, at chikaneproblemet ikke kun gælder jødiske børn men også børn fra andre minoriteter. Derfor er det noget, der allerede er fokus på i Københavns Kommune.