Hørsholm Kommune skal tage imod 49 flygtninge i år, men der mangler boliger til mange af dem, og derfor overvejer borgmester Martin Slotved nu at investere i millionvillaer i Rungsted, som skal huse flere flygtningefamilier.

Det skriver Frederiksborg Amts Avis onsdag.

På et borgermøde mandag var omkring 300 borgere mødt op på Rungsted Gymnasium, da kommunen præsenterede planen for, hvor de flygtinge, kommunen skal modtage i 2017, skal bo.

Indtil videre har Hørsholm Kommune modtaget fem flygtninge i 2017, mens kommunen i alt skal modtage 49. I øjeblikket arbejder kommunen på at lave midlertidige boliger til en række flygtninge og flygtningefamilier og fælles for alle boligerne er, at de ligger i den nordlige del af Hørsholm.

Men den prioritering faldt ikke i god jord hos mange borgere, og flere mente, at også Rungsted Kyst, der er en del af Hørsholm Kommune, bør huse nogle flygtinge.

I første omgang afviste Annette Wiencken (V), der er formand for det udvalg, der skal huse flygtningene, at man kunne skaffe dem boliger i det mondæne Rungsted - simpelthen fordi kommunen ikke har ejendomme til rådighed i området.

Efter den store utilfredshed på borgermødet gjorde borgmester Morten Slotved (K) det dog klart, at kommunen gerne tager imod forslag fra befolkningen til, hvor man eventuelt kan huse flygtninge eller bygge nye boliger, der kan give kommunens nye beboere tag over hovedet. Og ifølge borgmesteren er det heller ikke umuligt, at flygtninge får tag over hovedet i en millionvilla i Rungsted.

»Jeg kunne godt være parat til at købe en bolig i Rungsted, for vi har ikke noget jord i Rungsted i øjeblikket. Jeg kunne godt forestille mig, at tre familier kunne bo i en bolig til under 10 millioner, og at vi stadig kunne få økonomien til at hænge sammen,« siger Morten Slotved til Frederiksborg Amts Avis.

Mange borgere i Hørsholm Kommune var desuden nervøse for, hvad en stor koncentration af flygtninge et sted i byen kunne betyde for kvarteret, og en enkelt var interesseret i at vide, hvorvidt kommunen havde erfaringer med, hvad der sker, når man eksempelvis huser 15 enlige flygtningemænd tæt på et område med mange enlige mødre med unge døtre.

Jan Klit (K) fra kommunalbestyrelsen, og som desuden er politimand, kunne dog berolige borgerne med, at tal fra Nordsjællands Politi viser, at ingenting peger på øget kriminalitet i området.

Hørsholm Kommune har i øjeblikket indkvarteret 116 flygtninge i midlertidige boliger i kommunen, og dertil kommer 21-23 familieboliger. Ifølge lovgivningen på området skal midlertidige boliger fjernes efter fem år.

Sidste år kom det frem, at Hørsholm Kommune havde huset flere flygtninge i en historisk strandvejsvilla. Dengang kritiserede Dansk Folkeparti beslutningen, og Peter Skaarup mente, man sendte et uheldigt signal, og han bad udlændinge, integrations- og boligminister Inger Støjberg gå ind i sagen.

'Jeg har tiltro til, at den enkelte kommune håndterer denne opgave bedst muligt inden for de muligheder, de lokale forhold giver,' skrev ministeren dengang i et svar.