Lyt til artiklen

En gruppe borgere er gået til kamp mod Vattenfalls planer om et underjordisk CO2-lager. Vattenfall mener ikke, at CO2 er farligere end vand.

En mindre gruppe borgere ved Jammerbugten er gået til kamp mod planerne om "verdens største CO2-losseplads" i undergrunden.

De har stiftet "Foreningen nej til CO2-lagring" med det ene formål at forhindre Vattenfalls storstilede planer om at etablere et underjordisk CO2-lager midt i Jammerbugt Kommune, skriver Morgenavisen Jyllands-Posten.

Vattenfall vil af hensyn til klimaet fjerne den klimaskadelige CO2 fra Nordjyllandsværkets skorstene og pumpe drivhusgassen dybt ned i jorden.

- Men ingen kan give os nogen garanti for, at CO2'en bliver nede i jorden, siger foreningens formand Asger Møller Madsen.

Seniorforsker Jørgen Villy Fenhann, der på forskningscenter Risø arbejder for FN's miljøprogram, UNEP, med energi og klima, kan godt forstå den nordjyske bekymring.

- Jeg ville heller ikke være glad for at få sådan et lager i min baghave. Jeg forstår ikke, hvorfor man overhovedet vil satse på klimaløsninger, der er en halv gang dyrere end alle andre løsninger, siger han til Jyllands-Posten.

Hos Vattenfall har protesterne udskudt den planlagte undersøgelse af undergrunden i mange måneder, og det gør indtryk hos kommunikationschef Marianne Reedtz Sparrevohn.

- Derfor prøver vi at informere borgerne endnu mere. CO2 er ikke farligere for mennesker end vand, lyder det fra kommunikationschefen.

/ritzau/