De enkelte afdelinger på sygehusene i Region Syddanmark får penge for at afskaffe de langstrakte undersøgelsesforløb, som er et af sundhedsvæsenets helt store problemer.

Få patienterne hurtigere gennem systemet, og I får nogle hundrede tusinde kroner ekstra til bedre forhold for afdelingens ansatte. Det skriver Berlingske.

Sådan lyder tilbuddet til afdelingerne på sygehusene i Region Syddanmark fra politikerne i regionen, der som den første har indført en bonusordning for at sikre patienterne et hurtigere behandlingsforløb.

- Vi skal gøre det godt for patienterne, og til det formål er bonusordninger et fint middel – det skal kunne betale sig for afdelingerne at give borgerne en god service i form af hurtig behandling, siger formand for regionsrådet Carl Holst (V) til Berlingske.

Afdelingerne kan få en bonus på 100.000 til 400.000 kroner, hvis de får flere end 60 procent af patienterne til forundersøgelse inden for 14 dage. Afdelingerne kan også få en bonus, hvis de inden for et år øger andelen af hurtigt undersøgte patienter med flere end ti procentpoint. Pengene går typisk til løn, efteruddannelse eller kurser.

Bonusordningen kommer samtidig med, at Folketinget er på vej til at indføre den såkaldte udredningsret på 30 dage. Det sker for at bekæmpe et af de helt store problemer i sundhedsvæsenet, nemlig at patienter i månedsvis sendes rundt mellem praktiserende læger og en stribe afdelinger og sygehuse, inden de får stillet en diagnose.

Derfor er såvel Lægeforeningen som sundhedsminister Astrid Krag (SF) da også positive over for Region Syddanmarks bonusordning.

- Jeg er optaget af, at patienterne får god service og en behandling af høj kvalitet. Og kan man få nedbragt ventetiden til forundersøgelser ved at bruge en model som den i Region Syddanmark, er det i orden med mig. Men bonusordninger må ikke betyde, at personalet kan drage fordel af, at lette patienter kommer før andre, siger sundhedsministeren.

Til gengæld er der skepsis blandt politikere i andre regioner. De har især svært ved at se, hvorfor de skal give en økonomisk bonus for noget, som personalet i forvejen har fået løn for at udføre.

SMS

Hitter på Facebook

Mere fra Få første måned for 9 kr.