På trods af skattestoppet, som blev indført i 2002, steg skatterne på boliger eksplosivt under den tidligere regering. Årsagen er den kommunale grundskyld.

Under VK-regeringen var skattestoppet højtbesunget. Alligevel har boligejerne i de seneste ni år måttet finde sig i, at ejendomsværdiskatterne gennemsnitligt er steget med 46 procent. Det viser en analyse, som Realkreditrådet har foretaget for Jyllands-Posten.

Analysen viser også, at der er stor forskel på, hvor meget boligskatterne er steget afhængigt af, hvor i landet man bor.

Mens boligejerne i Haderslev har oplevet en samlet stigning i skatterne på 14 procent siden 2002, så har boligejerne i Frederikssund måttet se deres samlede boligskat stige med 108 procent.

Stigningen skyldes grundskylden, som bliver fastsat i kommunerne. Denne skat har været underlagt et skatteloft på syv procent fra år til år, men den samlede gennemsnitlige stigning i grundskylden i hele perioden har været 74 procent sammenlignet med niveauet i 2002. Til gengæld har den anden type boligskat, ejendomsværdiskatten, ligget fast siden 2002.

Det har medført, at kommunerne har høstet en større andel af boligskatterne, mens staten har været taberen i den sammenhæng, forklarer direktør for Realkreditrådet, Ane Arnth Jensen.

- Forholdet mellem stigningerne i boligskatter og boligpriser varierer meget fra kommune til kommune og er stærkt afhængig af boligpriserne, Det skyldes, at skattestoppet og skatteloftet har dæmpet udviklingen i skatterne på samme vis i alle kommuner, uanset at boligpriserne har udviklet sig yderst forskelligt, siger hun til Jyllands-Posten.

Den voldsomme stigning i grundskylden har mødt stor protest fra Parcelhusejernes Landsforening.

- Vi har siden 2002 kraftigt protesteret over, at skattestoppet ikke dækker grundskylden. Hullet bliver bare større og større. De store stigninger gør for alvor ondt i boligejernes privat og sætter en yderligere dæmper på bolighandelen, siger foreningens formand, Allan Malskær.

Den kritik preller dog af på Venstres skatteordfører, Torsten Schack Pedersen.

- Kommunerne har under ét skullet overholde det skattestop, som grundskyldspromillen også har været en del af siden 2002. Derfor hersker der ingen tvivl om, at skattestoppet sammenlagt er blevet overholdt, siger han til Jyllands-Posten.

BNB