Der er mange tusind kroner at spare, hvis Skat har vurderet din bolig for højt. Tidligere undersøgelser fra Boliga har vist, at 4 ud af 10 boliger bliver handlet til en pris, som ligger mindst fem procent under den offentlige vurdering. Derfor er det en god idé at holde øje med Skats ejendomsvurdering. Klagesager fra 2012 viser, at klageren fik medhold i næsten otte ud af ti sager. 

Faktisk er det ganske enkelt at klage over ejendomsvurderingen, og - ikke uvæsentligt - gratis. Du skal blot skrive en skriftlig klage i et brev eller en mail til Skat. Hvis ikke Skat giver dig medhold, sendes klagen videre til det lokale vurderingsankenævn, som så behandler sagen.

Se også: Her tager Skat oftest fejl af boligpriserne

Hvis du heller ikke får medhold her, så er næste instans Landsskatteretten, men så begynder du at skulle have pungen op af lommen. Det koster nemlig 800 kroner. Derfra kan man gå videre til byretten og i sidste ende landsretten, som ofte trækker dyre advokatregninger med sig.

Og så skal man især være opmærksom på én ting understreger Kim Valentin, der er privatøkonomisk rådgiver ved Finanshuset i Fredensborg.

-Udfaldet kan gå begge veje. Det kan også være at Skat finder ud af at de har sat vurderingen for lavt. Derfor er det en god idé, at lave lidt research, inden man klager, siger han.

Det er især grundværdien, det kan betale sig at fokusere på, lyder rådet fra rådgiveren. Bliver den sat ned, kan det nemlig føre til en besparelse på flere tusind kroner om året. 

- Mit bedste råd er at tjekke prisen på den grund, der sidst er blevet solgt i området og så vurdere, hvordan det ligger i forhold til ens egen grundvurdering. Her skal man også være realistisk. Der er jo en god grund til at prisen er højere, hvis man eksempelvis bor tættere på vandet, forklarer Kim Valentin.
 
Skat fastsætter ejendomsværdien hvert andet år, og næste gang er oktober i år. Vurderingen bliver offentliggjort i 2014.