Lillebror er typisk den kreative og oprørske, mens storesøster er den pligtopfyldende og ambitiøse i en søskendeflok, og typisk vil den rollefordeling, man bliver tildelt i sin søskendeflok, vare ved livet igennem.

Det forklarer børnepsykolog Margrethe Brun Hansen til DR.

Hun medvirker i øjeblikket som ekspert i programmet 'Søskendes hemmelige verden', der følger en række søskendepar i alderen 3-8 år og sætter ord på forholdet og mekanismer søskende imellem.

Den ældste søskende i en flok vil ifølge hende ofte automatisk indtage en lederrolle, mens den yngste i højere grad vil regne med, at storesøster eller storebror klarer ærterne. Det midterste barn i en søskendeflok vil ofte være den diplomatiske mægler i midten.

Rollerne i søskendeflokken kan ofte også manifestere sig i voksenlivet, hvor man typisk ser, at mange storesøskende senere i livet indtager lederoller på arbejdsmarkedet, forklarer Margrethe Brun Hansen. Hun påpeger, at en lillebror naturligvis lige så vel kan gå hen og blive topchef, men de indgroede roller fra søskendeflokken vil ofte hænge ved i familiesammenhæng.

»Selv en atomfysiker eller leder af en stor virksomhed kan blive lillebror igen og spørge: 'Hvad gør vi med julen?' eller 'Har du tænkt over en gave til fars fødselsdag, kan jeg være med i den?', i håbet om, at den ældre sørger for det,« forklarer børnepsykologen til DR og tilføjer, at de roller typisk vil hænge ved livet igennem.

Men hvorfor er det så, at vi som søskende har en tendens til at indtage forskellige roller?

Ifølge Margethe Brun Hansen skyldes det, at vi kæmper om vores forældres kærlighed, og derfor indtager man som børn automatisk en rolle, der giver bedst mulighed for netop det - og typisk en anden rolle end de, ens andre søskende allerede har.

Margethe Brun Hansen definerer søskenderollerne således:

Den yngste er typisk kreativ, nytænkende, grænseoverskridende, risikovillig og oprørsk.

Den mellemste er typisk uafhængig, hemmelighedsfuld, omstillingparat og diplomatisk.

Den ældste er typisk samvittighedsfuld, pligopfyldende, ambitiøs, viljestærk og styrende.