Lyt til artiklen

Salget af økologisk mælk er faldet drastisk, viser nye tal. Og det er især børnefamilier, der vælger den økologiske mælk fra.

Når danskerne køber mælk, bliver der i dag oftere rakt ud efter mælkekartoner uden økologistempel. Det skriver Jyllands-Posten, som har set på nye tal fra analyseinstituttet Nielsen.

Tallene viser, at der blev solgt 123 millioner liter økomælk fra september 2009 til august 2010, mens der blot er blevet solgt 111 millioner liter i de seneste 12 måneder.

- Et stigende antal forbrugere fravælger den økologiske mælk og tager hele springet ned til den billigste mælk. Det er i de to kategorier, vi ser de største bevægelser: Salget af økomælk falder, mens salget af billigmælk stiger, siger direktør for Arlas aktiviteter i Danmark Peter Giørtz-Carlsen til Jyllands-Posten.

Han mener, at de lavere salgstal især skyldes den økonomiske krise, der får flere til købe discountmælk for at spare, hvor der spares kan. Den seneste tids priskrig betyder også, at besparelserne er til at tage og føle på.

- Når konventionel discountmælk er så billig, bliver prisspændet op til den økologiske mælk meget stort. Vi kan se på salgstallene for økomælk, at prisafstanden nu er blevet for stor, siger Peter Giørtz-Carlsen, som også vurderer, at særligt børnefamilierne vælger den økologiske mælk fra.

- Børnefamilierne har et stort forbrug af mælk, og merprisen ved at købe økologisk er blevet så stor, at nogle skærer ned på indkøbet af økomælk eller skifter helt til konventionel mælk, siger han til Jyllands-Posten.

Thise Mejeri oplever også, at den økologiske mælk ikke er så populær, som den har været.

- Når man kan få billigmælk for 3,95 kroner, så skal man jo være noget stærk i troen for at betale syv eller otte kroner for økologisk. Vi kan bestemt også mærke, at de meget lave priser på discountmælk får nogle forbrugere til at fravælge den økologiske mælk, siger Niels Erik Nilsson, der er bestyrelsesformand for Thise Mejeri, til Jyllands-Posten.

Konsekvensen af de sparsommelige mælkedrikkeres valg er, at begge mejerier har lukket for tilgang af nye økologiske mælkeleverandører.