En opgørelse fra Rigshospitalets Center for Seksuelle Overgrebs Børneteam, viser at i 15 pct. af henvendelserne er krænkerne andre børn og unge.


Af Elisabeth Arnsdorf Haslund

Når børn udsættes for seksuelle overgreb og misbrug, er det ikke altid en voksen, der står bag.

Ifølge en opgørelse fra Rigshospitalets Center for Seksuelle Overgrebs Børneteam, der har samlet viden om de henvendelser, de har fået siden 2004, er det næsten hvert sjette offer, der har været udsat for krænkelser fra andre børn og unge.

Mere præcist 15 pct. af de 2.650 børn i alderen 0-14 år, der har været forbi centret.

Både overgreb i og uden for familien

Tallet gælder både de overgreb, hvor krænkeren skal findes inden for familien, eksempelvis søskende, stedsøskende, fætre eller kusiner, samt overgreb uden for familien, forklarer chefpsykolog Svend Aage Madsen fra Rigshospitalet.

Inden Børneteamet gik i gang med at udarbejde statistik på de mange henvendelser, havde han ikke forventet en så høj andel.

- Det er overraskende, hvor mange børn, der bliver udsat for overgreb, hvor krænkeren ikke er en voksen, men andre børn og unge, siger han.

Normalt regner man med en aldersforskel på fem år for at adskille overgreb fra seksuelle lege mellem jævnaldrende børn – men børneteamet har i årenes løb også haft henvendelser om sager og søskendeincest, hvor der er kun er to til tre år mellem børnene.

Starter måske som uskyldig leg

Psykolog Pia Rathje fra Børneteamet, forklarer, at overgreb mellem børn godt kan starte forholdsvis uskyldigt, men så udvikle sig.

- For børn, der bliver krænket af store søskende eller fætre, kan det gå fra noget, der ligner en leg, til over tiden at blive mere voldsomt. Ofte ser den lille op til den store og vil gerne være med til at lege, så de føler sig måske medansvarlige. Og er der først gået noget tid, så er det svært at få sagt det til mor og far, forklarer hun.

Ifølge Pia Rathje er seksuelle krænkelser mellem børn ikke sager, der er ligeså meget opmærksomhed om, som sager, hvor der er tale om voksne krænkere.

- Men det er meget ulykkelige sager, for der er tale om større børn, der ikke har styr på deres seksualitet. De har psykiske, kognitive og empatiske vanskeligheder, som gør, at når den seksuelle indskydelse kommer, så formår de ikke at sætte sig i det andet barns sted. Derfor kan den type overgreb blive meget voldsomme, forklarer hun.