70.000 kroner regner filmselskabet ASA med at betale i bøde for på mindst tre punkter at have handlet uforsvarligt, da en 2,4 tonstung traktor rullede over Bodil Jørgensen og hun var minutter fra at miste livet d. 18. juni i år.

- Det er pilråddent og respektløst overfor menneskers liv og helbred, siger Bodil Jørgensens mand, Morten Søborg til BT.

- Heldigvis har Bodil det meget bedre i dag, men det er jo et mirakel, at det ikke er endt på en helt anden måde. Det der er sket er så alvorligt for os, at bøden burde være noget, der kunne mærkes for alvor. Mindst 10 gange de 70.000 kroner, siger Morten Søborg.



- Bodils første kommentar var, at det formentlig ville have kostet filmselskabet mere end de 70.000, at hyre nogle stuntmænd og sørge for at sikkerheden var i orden. Så det har altså nærmest kunnet betale sig for dem ikke at sørge for en forsvarlig sikkerhed. 

- Vi havde desværre ikke forventet andet, men det er helt ude i skoven. Det samme skete på Det Kongelige Teater, da Søren Sætter Lassen kom til skade. Der er ingen seriøse konsekvenser, når man udsætter folk for den slags, siger Morten Søborg.

Ulykken, der skete under optagelse til 'Far til fires vilde ferie', kvæstede Bodil Jørgensen så alvorligt, at hun brækkede samtlige ribben, sin hofte og begge kraveben. Samtidig fik hun indre blødninger i både nyre og lever, og begge hendes lunger klappede sammen.

Kun en akutlæges hurtige indgriben på stedet reddede Bodil Jørgensens liv.

I fem dage lå hun i kunstigt koma, men skuespillerinden er kommet sig forbløffende hurtigt oven på de alvorlige skader, og selvom hun stadig har en lang genoptræning foran sig, er hun i dag mobil og går ved egen kraft.

Men den 53-årige skuespiller slipper ikke helt for varige mén, siger hendes mand, der også er vred over de meget lave danske takster på erstatning ved arbejdsulykker. 
  
- Bodil ender nok med en grad af mén på mellem fem og 15 procent. Det betyder, at hun kun får en erstatning på noget, der ligner 80.000 kroner. 
Derudover får hun kompensation for svie og smerte på 180 kroner om dagen. Det er jo som at spytte på folk, der ligger ned i forvejen. 

- Vi er privilegerede og Bodil er heldig og skal nok komme tilbage, men tænk, hvis noget lignende sker for en håndværker eller en slagteriarbejder, og de blev endnu hårdere ramt. I Danmark får man maksimalt 400.000, hvis man bliver 50 procent invalideret. Det er der jo ingen, der kan leve resten af deres liv for. 

- Vi har regnet ud, at når vi trækker alle udgifter fra i forbindelse med Bodils ulykke, så bliver der måske lige til en ferie for familien på Gran Canaria. Det er sådan det fungerer i Danmark. Vi vil nu arbejde på at få indført nogle sikkerhedsregler for filmoptalser i fremtiden, og så håber jeg, at der er nogle politikere der vil tage det med erstatninger op, så systemet kan blive mere retfærdigt, siger Morten Søborg siger til BT.  

Filmselskabet ASA har påtaget sig ansvaret og siger, at de vil betale bøden på de 70.000, som de har fået den præsenteret i forbindelse med politiets sigtelse.

- Det er os der har ansvaret, og når der sker så forfærdelig en ulykke, så er der ting vi ikke har gjort rigtigt, siger filmens producent Henrik Møller-Sørensen til BT

- Vi er stadig meget påvirket af ulykken, og jeg vil endnu engang beklage dybt overfor Bodil og hendes familie, og alle andre, at det kunne ske, siger producenten, der oplyser, at ASA vil tage kontakt til Producentforeningen for et møde med Skuespillerforbundet og filmarbejderforeningen, så sikkerheden fremover kan forbedres og lignende ulykker undgås i fremtiden.   

ASA film er sigtet for overtrædelse af arbejdsmiljøloven, men der er endnu ikke udformet et anklageskrift og en tiltale.

Bødens størrelse kan således ændre sig, når den endelige tiltale bliver præsenteret for ASA Film. 

Det Kongelige Teater blev i 2012 idømt en bøde på 80.000 kroner for overtrædelse af arbejdsmiljøloven om manglende sikkerhed.

Det skyldtes en alvorlig ulykke tidligere på året, hvor en 500 kilo tung, ni meter bred og seks meter høj væg væltede ned over Søren Sætter Lassen på teaterets scene, hvor ved den 57-årige skuespiller brækkede et ben og tre ryghvirvler.
Teateret blev efterfølgende idømt en bøde på 80.000 kroner for overtrædelse af arbejdsmiljøloven om manglende sikkerhed.

Ved den lejlighed stod Bodil Jørgensen i øvrigt lige ved siden af sin kollega, men slap uskadt fra ulykken.