Den danske jurist Lise Lomholt fik sig lidt af et chok, da hun i weekenden åbnede sin besked-indbakke på Facebook. Chokket fik hun, fordi afghanske Vahid Vaziri skrev, at hans 16-årige lillebror Abolfazl Vaziri var fundet død i Afghanistan, som de to brødre i juni blev sendt tilbage til efter fem år i Danmark.

Det skriver tv2.dk.

’Hej Lise. Savner dig rigtig meget. Jeg kunne ikke passe på Aboli. Han er død. Og de afghanske myndigheder er efter mig. Nu er jeg i Herat.’

Sådan lød den Facebook-beskeden til Lise Lomholt, som var brødrenes kontaktperson i Danmark.

Som kontaktperson havde Lise Lomholt et nært forhold til de to afghanske drenge. Trods en kamp mod de danske myndigheder blev de to brødre udvist til Afghanistan den 29. juni i år, efter de fik afslag på opholdstilladelse i Danmark. De kom til Danmark uledsaget i 2010, og i løbet af de fem år, de nåede at bo i Danmark, blev de mere og mere danske, forklarer Lise Lomholt.

»Aboli (Abolfazl, red.) havde på mange måder fået sin opdragelse i Danmark. Og det har måske givet ham nogle problemer ved at komme tilbage til Kabul. For han har måske fået en frimodighed, som vi jo synes er almindelig for unge drenge, men som jo ikke er det dernede,« fortæller Lise Lomholt ifølge tv2.dk.

Vahid og Abolfazl blev væk fra hinanden, da de i sommers satte deres fødder i den afghanske hovedstad Kabul. Abolfazl forsvandt fra storebroren Vahid uden for et kontor i byen Wardak, hvor de var taget til for at ordne identifikationspapirer.

Lise Lomholt er overbevist om, at Vahids besked er sand. Brødrene var tæt knyttet til hinanden, og det er defor usandsynligt, at Vahid taler usandt, forklarer den danske kontaktperson.

»Jeg er ikke et sekund i tvivl om, at det er rigtigt, hvad Vahid fortæller. Han ville aldrig forlade Kabul, hvis ikke det var rigtigt, at hans lillebror er død. De var meget knyttet til hinanden,« siger Lise Lomholt til bt.dk og fortsætter:

»Vahid er er i panik i øjeblikket. Han forsøger at komme til Iran, fordi han mener, der er nogen efter ham i Afghanistan,« siger hun.

Hun frygter, at Abolfazl er blevet misbrugt og slået ihjel i afghanske prostitutionsmiljø.

Vahid Vaziri blev værge for sin lillebror, da de kom til Danmark. Under deres flugt fra Iran i 2006, forsvandt forældrene sporløst.

Lise Lomholt afventer, at de afghanske myndigheder bekræfter Abolfazls død. Den danske journalist Sune Engel Rasmussen, som arbejder i Kabul, har forsøgt at få det afghanske politi til at bekræfte dødsfaldet, men det var ikke lykkedes mandag aften.

»Jeg har forsøgt at få det bekræftet. Selvom det endnu ikke er lykkedes, så er det ikke ensbetydende med, at det Vahid har fortalt, er usandt« siger Sune Engel Rasmussen til bt.dk.