For seks år siden var Dan Ritto næstformand i Multikulturel Forening. I dag er han kynisk islam-kritiker

____simple_html_dom__voku__html_wrapper____>____simple_html_dom__voku__html_wrapper____>Noget flyver forbi hans ansigt og rammer jorden et par meter foran ham. I raskt tempo fortsætter han mod sin lejlighed. Endnu en genstand passerer og lander nu tæt ved hans fødder.

Han samler den op og studerer den i mørket. Så rammer en sten hans jakke, og han forstår, hvad der foregår. Nogen kaster sten efter ham. Nogen forsøger at stene ham ud af Gellerupparken.

- Jeg undrede mig meget over det. Folk begyndte også at råbe efter mig, når jeg gik i området, og jeg forstod slet ingenting. Så tænkte jeg, at nu måtte jeg sætte mig ind i tingene. Og så læste jeg Koranen.

Det er sidst på året i 2007, og Dan Ritto bor i Gellerupparken.

Han er sprunget fra det katolske præstestudie i London og er begyndt at slå sine folder i Danmark som ivrig debattør og blogger med flere blogs om samfundsforhold, politik og religion.

Med afsæt i Gellerupparken er han aktiv forkæmper for integration, næstformand i Multikulturel Forening og har en stor kontaktflade i det berygtede ghetto-område ved Aarhus.

Når han spiser i Bazar Vest, kommer muslimer dagligt hen og snakker med ham. De betragter ham som én af deres egne. I dag, fem år senere, bor han ikke længere i Gellerupparken.

Han har også for længst meldt sig ud af Multikulturel Forening. Han er stadig aktiv debattør og blogger, men i dag er Dan Ritto vendt 180 grader. Han er blevet islamkritiker. Hvorfor? Fordi han i dag kender islam, som han siger.

Marionetdukker for imamerne

- Da jeg kom til Gellerup, havde jeg den holdning til religion, at det handler om at være et godt menneske. Og jeg tog også for givet, at når man lever i Danmark, lever man under gældende love. Accepterer systemet.

- Jeg vidste ikke noget om islam overhovedet, men jeg var sådan en, som folk satte sig hen til i Bazar Vest. Lidt efter lidt forstod jeg gennem samtalerne, at muslimer ikke vil være i et samfund, hvor loven er lige for alle, og hvor der ikke er forskel på at være muslim og ikke muslim. Først troede jeg, at det var en joke. Men lige så stille forstod jeg, at de virkelig mente det, fortæller Dan Ritto.

Få måneder efter at nogen kastede sten efter ham, blusser uroligheder op i Gellerupparken.

En gruppe unge hærger området, sætter ild til biler og bygninger og er i nærmest konstant karambolage med politiet. Her gør Dan Ritto en opdagelse, der for alvor sætter hans pro-integrationsopfattelse i perspektiv.

- Jeg fandt ud af, at forældrene til ballademagerne sad sammen med imamerne oppe i Gellerupparkens beboerhus. Når imamerne sagde i medierne, at nu ville de unge nok snart gå amok, så gjorde de unge det sjovt nok.

- Når imamerne sagde, de ville falde til ro, skete det sjovt nok også. De sad simpelthen der og styrede løbet. Så er det altså meget svært for politiet at arbejde imod det, siger han.

Tro over lov

En aften bliver han overfaldet. Det gentager sig et par gange, og det går op for ham, at nogen ønsker ham ud af Gellerupparken. Og lidt efter lidt går det også op for ham hvorfor.

- Jeg havde skrevet et læserbrev om, at islamofobi skyldes muslimerne selv. Det var egentlig ikke fjendtligt ment, det var faktisk venligt ment, for jeg var faktisk positivt indstillet på det tidspunkt. Men der er mange muslimer, som ved, at de her ting sker, og som ikke siger fra. De skal rejse sig op og sige: 'Ikke i mit navn'. Og det skrev jeg så, fortæller han.

Men Dan Ritto, som folk havde betroet sig til i basaren, havde pludselig stillet sig tvivlende over for islam, og det skulle han ikke have gjort.

- Jeg var ude at sætte spørgsmålstegn lige pludselig. Og så begyndte der jo at ske ting, og jeg fattede det bare ikke. Så var det, jeg læste Koranen. Og jeg drog den konklusion, at Osama bin Laden jo havde ret. Han gjorde præcis det, som Muhammed sagde, han skulle gøre. Førte krig mod de vantro. Konverter eller bliv slået ihjel.

Dan Ritto ser længe frem for sig.

- Men jeg tænkte jo, at det ikke kom Danmark ved. Det sker ikke herhjemme. Men det gør det. Omkring en tredjedel af Gellerupparkens befolkning går ind for det. At tro står over lov.

B.T. er i dag blevet kontaktet af flere personer, der tager afstand fra Dan Rittos udsagn om, at Koranen direkte opfordrer til krig og terror mod ikke-muslimer. B.T. vil i den forbindelse gerne præcisere, at der alene er tale om en personlig opfattelse fra Dan Rittos side og at denne opfattelse står for Dan Rittos egen regning. Hans udsagn kan dermed IKKE tages som udtryk for hverken B.T.'s generelle holdning eller det faktiske indhold i Koranen.