Hvem stod bag bomben, der for tyve år siden dræbte 29-årige Henrik Christensen på de Internationale Socialisters (IS) kontor?

Myndighederne er på bar bund i sagen om Danmarks måske eneste uopklarede terrordrab siden 2. Verdenskrig. Venstrefløjen er derimod ikke i tvivl om, at det var nazister eller højreekstremister, der stod bag attentatet mod Henrik Christensen. Han var nemlig dybt engageret i antiracistiske initiativer og kampen mod den yderste højrefløj.

LÆS OGSÅ:  


På den anden side lyder parolen fra de politiske modstandere, at Henrik Christensen selv fiflede med sprængstoffer - eller også havde et internt opgør på venstrefløjen udløst angrebet. Det politiske klima var ustabilt efter Murens fald året før, lyder det.

Endelig har politiet aldrig helt kunnet afvise, at bomben var en personlig hævn rettet mod det 29-årige offer - måske som følge af gæld eller forlist kærlighed.

Dengang indså politiet hurtigt, at der kunne være tale om terror, og derfor indleder man et samarbejde med Politiets Efterretningstjeneste, PET, der ifølge rapporten fra PET allerede på dagen for bombesprængningen tog skridt til at aflytte telefonen på IS’ kontor i Aarhus. Ifølge et dokument i byretten fordi det ’absolut ikke kan udelukkes, at gruppen kan tænkes at gå meget militant ind i konkrete projekter’.

Gentagne forhør

Henrik Christensens hjem, hvor den dræbtes enke og lille søn nu boede alene, blev endevendt flere gange, ligesom medlemmer af IS blev udsat for gentagne forhør.

LÆS OGSÅ:

Politiets store interesse i IS, der netop havde mistet et medlem, ophidsede venstrefløjen, der kritiserede myndighederne for at være højreorienterede. Det hjalp heller ikke, at politiet afviste et brev underskrevet ’K12’, hvor en gruppe tog ansvaret for attentatet. Navnet kunne referere til Karl den 12., som var et stort symbol for nynazister i Sverige - hvor medlemmer af IS netop havde deltaget i ophedede demonstrationer nær Lund. Politiet havde alt for lidt kendskab til højrefløjen, lød det - men brevet var ikke troværdigt, vurderer PET-rapporten. Også Bent Hansen afviser kritikken og henviser til, at en gruppe på 10-12 mand i mange måneder arbejdede dedikeret med opklaringsarbejdet.

Artiklen fortsætter under billedet

Jørgen Lund var den sidste der så Henrik Christensen, der blev dræbt i terrorangrebet, i live.
Jørgen Lund var den sidste der så Henrik Christensen, der blev dræbt i terrorangrebet, i live. Foto: Bax Lindhardt
Vis mere

IS-medlem Jørgen Lund, som var den sidste, der så Henrik Christensen i live, er ikke i tvivl:

- Politiet havde kikkerten for det blinde øje. Det ville være godt for de efterladte, hvis sagen kunne blive lukket. Men politiet blev ved med at genafhøre vores medlemmer, siger han.

I dag mener historiker og ekspert i socialistiske bevægelser, Kurt Jacobsen, ikke, at IS selv kunne have planlagt en bombesprængning.

- De gik ind for revolution, de var belæste og kunne deres Marx og Lenin forfra og bagfra, men når jeg tænker på deres politiske retning, så mente de, at arbejderklassen skulle mobiliseres, revolutionen skulle ikke ske ved individuel terror og brug af bomber. Men man kan selvfølgelig ikke afvise, at der var et medlem, der gik og puslede med sådan noget selv, siger Kurt Jacobsen,

16. marts er det 20 år siden, at Henrik Christensen mistede livet ved eksplosionen i Søllerødgade

Husker du bombeangrebet i Søllerødgade eller ved du noget, der måske kan lede til nye spor i sagen? Så skriv til B.T. på 1929@bt.dk