’X Factor’-dommer Thomas Blachman er helt uenig med DF-politiker Marie Krarup om børneopdragelse.

Thomas Blachman retter hård kritik mod politiker Marie Krarups udtalelser om børneopdragelse.

Han er kendt som den barske dommer i talentshowet ’X Factor’, men nu går Thomas Blachman ind i debatten om hårdhændet børneopdragelse, som DF-politiker Marie Krarup har rejst. Hun mener, børn skal skældes ud, og at de skal skamme sig, når de gør noget forkert. En holdning, Thomas Blachman tager kraftig afstand fra.

»Det er helt sort, det Marie Krarup siger. Det er at vise kontrol i stedet for tillid,« siger han til BT.

Deter det 50-årige folketingsmedlem bestemt ikke enig i:

’Jeg siger ting med kærlighed’

»Skældud er, at man skrider ind over for sine børn og ændrer noget. Kontrol er et underligt ord, jeg vil kalde det at lede sine børn på rette vej,« siger hun til BT.

År efter år har vi hørt Thomas Blachman give benhård feedback og set ham udøve sin såkaldte ’chok-pædagogik’, når ’X Factor’er rullet over tv-skærmen. Men den 52-årige skaldede sang-dommer understreger, at han ligger i ’den helt anden ende’ af opdragelsesskalaen end Marie Krarup.

»Jeg siger ting med kærlighed. Jeg foragter, hvis man ikke kan inspirere, men bliver nødt til at skælde ud, få folk til at skamme sig eller slå. Så har man fejlet som mentor og som forælder,« siger han.

Marie Krarup tagerklart afstand fra vold mod børn, men mener ikke,alt kan siges med kærlighed.

»For mig er det en teoretisk tågesnak. Det ville måske kunne lade sig gøre, hvis vi var lavet af plastik eller var robotter,« siger hun og forklarer, at hun er dybt uenig i, at man har fejlet som forælder, hvis man skælder sit barn ud.

»Selvfølgelig skal børn skamme sig, hvis de gør noget forkert.«

På den måde udfordrer politikeren både forskere, eksperter og ikke mindst en undersøgelse, som Psykiatrifonden lavede sidste år, der konkluderede, at skældud er lige så skadeligt for et barn som en lussing.

Forældre skal hæve stemmen

Marie Krarup ser derimod forældres anerkendende pædagogik som ødelæggende. Hun mener, det resulterer i egoistiske, selvoptagne børn, som er en plage at være sammen med. Et emne, der de seneste åri den grad har skabt splid mellem de danske folkefæller.

Begrebet ’curlingbørn’ er blevet brugt flittigt om børn, der udvikler sig til små tyranner, fordi forældrene overbeskytter dem og derved opdrager dem til altid at sætte sig selv i centrum. Mere markante og håndfaste forældre, der sætter tydelige grænser for deres børn, har været efterlyst.

Marie Kraup mener, at danske forældre skal hæve stemmerne og sætte deres børn på plads, når de handler forkert. I Politiken svarede en af Sveriges mest anerkendte familieterapeuter Petra Krantz Lindgren igen med, at det er decideret skadeligt for børn, fordi det får dem til at føle skam.

Men skamfølelsen er netop hele meningen med skældud, siger Marie Krarup. Debatten fortsatte tirsdag morgen i Radio24syv, hvor psykoterapeut Fie Hørby forklarede, at det får konsekvenser for børns selvtillid helt op i voksenlivet.

Skæld ud er ikke løsningen

Thomas Blachman er overbevist om, at skældud ikke er løsningen i nogen sammenhænge, men at det er okay at sige tingene, som de er.

»Jeg har en ambition om, at folk skal gøre tingene ordentligt og være velforberedte. Det er ikke mangel på empati, det handler bare om, at jeg ikke gider spilde folks tid, når jeg siger tingene, som de er, første gang. Mange danskere pakker tingene ind i alle mulige høflige fraser først, men det gider jeg ikke bruge tid på,« siger han og tilføjer:

»Jeg giver mit syn på, hvordan ting skal være. Og min måde at gøre det på er kærlig og passioneret.«

Thomas Blachman kani morgen aften opleves i vante rammer i ’X Factor’ på DR1, når årets første liveshow vises fra klokken 20.