Det bizarre og flere år lange retslige slagsmål mellem Skype-milliardæren Janus Friis og hans ekskæreste sangerinden Aura fortsætter. Nu er Aura blevet sagsøgt for nyt gigantisk millionbeløb gennem et selskab, som Janus Friis’ kompagnon ejer. Auras advokater mener, at milliardæren forsøger at køre sangerinden økonomisk i sænk.

Først var det 15 mio. kr. Så blev det 32 mio. kr. Og nu, hvor det retslige slagsmål er nået ind i sit tredje år, har beløbet nået nye højder. Og noget tyder på, at den bitre, retslige strid mellem Skype-stifter Janus Friis og hans tidligere forlovede, sangerinden Aura, ikke stopper foreløbig.

Senest er Aura blevet sagsøgt for yderligere to mio. dollars i USA svarende til lidt over 13 mio. kroner af selskabet ECA, som Janus Friis kompagnon og ven Mark Dyne, der tidligere har været bestyrelsesmedlem i Skype, står bag.

Det bringer det samlede søgsmål mod den danske sangerinde fra Bornholm, der bærer det borgerlige navn Maria Louise Joensen, op på omkring 50 mio. kr.

Auras amerikanske advokat Gregory L. Smith er ikke i tvivl om, at det er Janus Friis, der står bag søgsmålet fra ECA, hvor Aura anklages for bedrageri.

»Vi mener, at beviserne er klare for, at det er Dyne, der frembringer dette krav som en tjeneste til Friis. Friis har to gange tidligere forsøgt at sagsøge Aura i Californien, og vi har i begge tilfælde overbevist retten om, at sagerne burde blive fremlagt i Danmark,« skriver han i en mail til BT.

Sagen omhandler et lån som ECA skulle have ydet til Aura på to mio. dollars tilbage i 2012-2014, men ifølge Auras advokater kender hun intet til det påståede lån.

Auras danske advokat Bjarke Vejby er rystet over, at Skype-milliardæren fortsætter den aggressive strategi. Han har aldrig i sine 30 år som advokat oplevet noget lignende.

»Det har ingen. Der er jo ingen advokater, der har fået anlagt så mange sager«, siger han. Som modsvar til ECAs anklager om bedrageri, har Aura og Bjarke Vejby anlagt en sag i Danmark mod Janus Friis for bagvaskelse, da de mener, at det er  injurierende, når Friis 'mod bedrevidende' påstår, at Aura har begået bedrageri.

Sagen er den seneste i den spektakulære retslige strid om millioner mellem de forhenværende turtelduer. Slagsmålet begyndte tilbage i maj 2015, hvor Friis sagsøgte Aura i Californien, efter at parret havde hævet deres forlovelse.

Ifølge milliardæren havde Aura været ham utro med op til flere forskellige mænd, og derfor ville han blandt andet have den forlovelsesring til over tre mio. kr, som han havde givet hende, tilbage.

Siden er fulgt en række retslige stridigheder, hvor blandt andet den amerikanske ret gentagne gange har afvist, at sagerne kunne foregå i USA. Dertil kommer, at Friis har anlagt en stribe andre sager mod Aura i Danmark.

Ingen af sagerne er endnu blevet afgjort endnu. Ifølge Bjarke Vejby skyldes det, at Janus Friis kun er ude på at chikanere Aura:

»Mit indtryk er jo, at det dybest set drejer sig om at opretholde et sagskompleks i så lang tid som muligt. Hvad skulle formålet ellers være med at stævne en person for 50 millioner kroner, der ikke bare ejer en brøkdel af det, hun bliver sagsøgt for.«, siger Bjarke Vejby, der kalder det for en 'særdeles raffineret chikane'. Han er selv blevet sagsøgt flere gange af Friis - blandt andet for at have brugt betegnelsen ’legal stalking’ (juridisk forfølgelse, red.) om Friis’ motiv til sagerne, hvilket Vejby dog er blevet frifundet for.

Gregory L. Smith er enig i, at ’juridisk forfølgelse’ kan bruges for de mange sager:

»Efter min mening er ’stalking ( forfølgelse, red.) en god måde at beskrive Friis’ brug og misbrug af retssystemet til at chikanere og skade Aura. Han ved, at Aura på ingen måde vil kunne betale noget af det, som han eventuelt vil få medhold i, og han har tidligere udtalt til Berlingske, at pengene ikke har nogen betydning for ham. Han søger, hvad han kalder ’retfærdighed’. Jeg ville kalde det noget andet,« lyder det fra den amerikanske advokat, der mener, at Friis med vilje forsøger gennem vennen Mark Dyne at få sagsøgt Aura i Californien, da en sådan retssag vil blive meget dyr for Aura samt udstille hende mere.

»Retssager her ( i USA, red.) tillader meget mere påtrængende og aggressive afhøringer forud for selve retssagen, hvor Aura ville blive tvunget til at fremlægge alle relevante emails, sms’er og andre dokumenter, svare på skrifte spørgsmål og vidne under ed, hvor hun vil kunne blive spurgt om stort set, hvad som helst«, siger Smith.

BT har været i kontakt både via mail og telefon med Janus Friis’ pr-agent Pernille Garde for at få en kommentar fra milliardæren. Hverken men Garde eller Friis er vendt tilbage med en kommentar. Også fra Janus Friis danske advokat Frank Lambert samt fra amerikanske Mark Dyne er der radiotavshed. Ingen af dem har reageret på BTs gentagne henvendelser.

Janus Friis har tidligere udtalt til Berlingske, at stridighederne ikke handler om hævn - men om retfærdighed. Ifølge rigmanden brugte Aura løs af hans formue, da hun boede i Californien i et hus, han havde lejet, mens hun samtidig havde flere kærester,

»Vores liv var viklet sammen i et kærlighedsforhold. På et tidspunkt opdagede jeg, at jeg i virkeligheden var blevet udnyttet. Det handler om et dobbeltliv. Der var et mønster. Det kom til et brud, og det blev besluttet at tilbagekalde lånet,« forklarede Janus Friis til Berlingske i april 2016.