Posten som overdirektør på Gisselfeld har kostet Helene Danneskiold-Samsøe, 46, forholdet til sin mor, Christina, som hun ikke har talt med siden 2010. Det afsløres i ny bog.

Da Helene Danneskiold-Samsøe, 46, valgte at sige ja tak til tilbuddet om at blive overdirektør på det omstridte familiegods Gisselfeld mellem Haslev og Næstved, betalte hun den højeste pris for titlen - det kostede hende forholdet til sin mor, Christina Danneskiold-Samsøe, 68.

De to har ikke talt til hinanden, siden Helene Danneskiold-Samsøe 1. marts 2010 blev ny overdirektør på Gisselfeld.

Heller ikke sin enæggede tvillingesøster Henriette, som er 10 minutter yngre end Helene, har Helene Danneskiold-Samsøe kontakt til i dag - Henriette har droppet det karakteristiske efternavn og bor i dag i selvvalgt isolation et sted på Vestlolland.

Det fremgår af en ny bog om den lange strid, ’Kampen om Gisselfeld - den store familiefejde’, skrevet af BT-journalist Bjørn Westergaard og tidligere BT-journalist Peter Juul. Bogen udkommer i dag på forlaget Turbulenz.

’Helenes ja til Gisselfeld har været forbundet med store personlige omkostninger’, sagde baron Henrik Wedell-Wedelsborg, advokat med tætte forbindelser til kongehuset og dronning Margrethe og næstformand i Gisselfelds bestyrelse ifølge bogen i februar år, da den tidligere overdirektør Christian Danne-skiold Lassens portæt blev afsløret for offentligheden ved en højtidelighed på Gisselfeld.

Kongens foged bankede på

Helene Danneskiold-Samsøes onkel, grev Erik Danneskiold-Samsøe måtte efter 14 års kamp med sin egen bestyrelse forlade godset i sin lille, røde bil, da kongens foged kom og bankede på en torsdag i juli 2010 for at smide ham ud. Eriks søster, Christina Danneskiold-Samsøe, havde bakket ham op i familiestriden - så da hendes datter Helene, fire måneder inden Erik måtte forlade godset, sagde ja til arven, blev det nærmest betragtet som forræderi af Christina.

’Christina Danneskiold-Samsøe bakkede nemlig ikke op om sin datters ja til arven. Helenes ja skabte tværtimod ny splittelse i den i forvejen hårdt prøvede familie. Mor og datter har ikke talt sammen siden denne dag i 2010. Grev Erik og hans niece er heller ikke på talefod. Mens greven selv blev sat ud i kulden fra Gisselfeld, er Helene nu frosset ud af familiekulden, konkluderer forfatterne i bogen.

Ser ikke børnebørnene

Den bitre strid betyder også, at Christina Danneskiold-Samsøe, der lever et roligt og anonymt liv i Vejle, i mange år ikke har set sine to børnebørn, 19-årige Olivia, der er datter af Helene Danneskiold-Samsøe, og 17-årige Frederik, datter af Helenes tvillingesøster Henriette.

Heller ikke sin enæggede tvillingesøster Henriette har Helene Danneskiold-Samsøe kontakt til i dag. Som børn var de to uadskillelige, og de blev konfirmeret sammen i 1979.

’Både Helenes mor og den øvrige familie har vendt hende ryggen. Det samme har tvillingesøsteren Henriette. Men det skete for mange år siden. I snart halvdelen af de nu 46-årige tvillingers voksenliv har de ikke været på talefod. Hvad der gik galt, og hvornår det skete, har familien valgt at holde for sig selv’ hedder det i bogen.

Selvvalgt isolation

Henriette, der altså havde fået tilbudt Gisselfeld, hvis hun havde været den ældste af tvillingerne, bor ifølge bogen i selvvalgt isolation på det vestlige Lolland sammen med sin søn, som går i gymnasiet.

Her ernærer hun sig som alternativ kropsterapeut og har valgt at tage navneforandring. I protest mod hele sin familie ønskede hun ikke mere at bruge navnet Danneskiold-Samsøe, fortæller forfatterne i bogen.