Fyns biskop vil have en af sine præster til at stoppe med at døbe omvendte muslimer i den kristne tro. Det er et ja til troen, ikke til folkekirken.

Skal en præst i folkekirken altid døbe folk i såvel kristendommens som kirkens navn, eller er det nok, at præsten alene døber dem i troens navn?

Det spørgsmål er aktuelt i en principiel og formentlig enestående sag i Fyens Stift, hvor den nye biskop, Tine Lindhardt, har haft migrant- og folkekirkepræst Massoud Fouroozandeh til tjenstlig samtale for at sikre sig, at de folk, han døber, også bliver døbt ind i folkekirken og dermed bliver medlemmer af kirken, skriver Berlingske.

Massoud Fouroozandeh har i flere tilfælde døbt voksne konvertitter med muslimsk baggrund, uden at de samtidig har ønsket at blive medlemmer af folkekirken. Men det er ifølge biskoppen ikke foreneligt med, at de er blevet døbt af en præst, der arbejder for folkekirken.

»Når man er præst i folkekirken, døber man ind i folkekirken. Når man er præst i den katolske kirke, gør man det formodentligt ind i den katolske kirke,« forklarer Tine Lindhardt:

»Man kan sige, at man bliver døbt ind i den universelle kirke, men man bliver også døbt ind i en konkret menighed, et konkret kirkesamfund.«

Massoud Fouroozandeh understreger, at han som præst »ikke kan sige nej til folk, der vil døbes«.

»Det her er en helt anden målgruppe end den klassiske danske familie, hvor forældrene kommer ind i kirken for at få deres barn døbt. Her er tale om en sårbar gruppe af mennesker, der som voksne tager det meget store spring at konvertere fra islam til kristendommen, og hvad der følger med det,« siger han:

»Det her er et åbent teologisk spørgsmål. Det er ikke rejst før. Men i ritualerne står der ingen steder, at man døber til en bestemt kirke, men at man døber i Faderens, Sønnens og Helligåndens navn.«

Som migrantpræst er det hans opgave at integrere indvandrere i folkekirken, og mange af dåbsritualerne har han foretaget i forbindelse med arbejde i missionsbevægelser som Church of Love. Han beskriver Church of Love som »en gummibåd eller et transitrum«, der hjælper konvertitter med først at finde kristendommen og siden folkekirken.

»De ender stille og roligt i folkekirken,« hævder han.

Den fynske præst siger, at han lige nu har »en otte-ni personer gennem dåbsundervisning«, og at de »står i kø til at blive døbt«.Vil du stadig døbe dem?»Vi må se, hvad der sker,« lyder det fra Massoud Fouroozandeh.

Tine Lindhardt vil ikke komme ind på konsekvenserne, hvis Massoud Fouroozandeh fortsætter med at døbe konvertitter, der ikke vil være medlem af folkekirken. Men hun går ud fra, at han ikke gør det.

Biskoppen lægger dog op til, at der bliver dannet en valgmenighed for folk fra for eksempel Church of Love. En valgmenighed er ifølge biskoppen såvel fri af som en del af folkekirken, og dermed vil konvertitter, der fremover bliver døbt af Massoud Fouroozandeh, automatisk blive døbt ind i folkekirken.

»Vi bliver nødt til at have en ordning, så hans væsentlige arbejde som migrantpræst kan fortsætte,« siger hun.

Ifølge kirkeminister Manu Sareen (R) er det »biskoppen, som fører tilsyn med, hvad en præst foretager sig«.

»Den slags sager kan ende på mit bord. Derfor vil jeg ikke udtale mig om den konkrete sag,« oplyser han:

»Hvis nogle præster savner afklaring omkring dåb af konvertitter, så synes jeg, at de skal søge råd og vejledning hos deres biskop.«