Lyt til artiklen

Vil du lytte til artiklen?

Køb et Digital Plus-abonnement og lyt med det samme.

Vil du lytte til artiklen?

Køb et Digital Plus-abonnement og lyt med det samme.

En legetøjsstøvsuger på hylden med pigelegetøj i Bilka har vakt så meget postyr hos feminister på Facebook, at varehus-kæden nu har valgt at fjerne støvsugeren fra hylden.

En legetøjscomputer til drengene, og en støvsuger til pigerne. Sådan bør legetøjet opdeles til de små poder, hvis det står til varehuskæden Bilka. Og det har vakt harme hos ligestillingsbevægelsen Dansk Kvindesamfund, der mener, at kæden tildeler børnene bestemte kønsmønstre med opdelingen.

- Vi synes ikke, at man skal opdele, hvad piger og drenge skal lege med. Hvorfor skal en computer lige være drengelegetøj og en støvsuger være pigelegetøj. Det synes jeg selv, at børnene skal have lov til at vurdere, siger forkvinden i Dansk Kvindesamfund, Lisa Holmfjord.

DELTAG I DEBATTEN UNDER ARTIKLEN. HVAD MENER DU OM KØNSOPDELINGEN AF LEGETØJ. ET DET OK? ELLER TILDELER DET BØRNENE BESTEMTE KØNSROLLER?

Hendes harme blev vakt, da en Bilka-kunde for nylig lagde et billede på Bilkas Facebookside af varehuskædens opdeling af børnelegetøj. To forskellige podier i henholdsvis lyserød og blå/grøn viste kunderne, hvad der var 'pige-legetøj' og hvad der var 'drenge-legetøj. På drengepodiet stod blandt andet legetøjscomputeren, mens man på pigepodiet kunne finde en legetøjsstøvsuger.

Billedet fik Dansk Kvindesamfund til at skrive et brev til Bilka på Facebook, hvor man i en humoristisk måde kritiserede opdelingen. Og Bilka fangede vinket med vognstangen.

- Vi har jo ikke noget ønske om at have en opdeling, som folk tager anstød af, så på den baggrund har vi valgt at ændre på den praksis, siger Mads Hvitved Grand, der er pressechef for dansk Supermarked. Han forklarer, at Bilka efter henvendelsen har valgt at fjerne støvsugeren fra hylden med pigelegetøj, men at forretningen fortsat vil opdele legetøjet for at gøre det nemmere for kunderne, da legetøj typisk bliver købt til gaver.

- Men det er klart, at vi fremover vil tænke mere over kønsroller, når vi inddeler legetøjet, siger pressechefen, der dog tilføjer, at det selvfølgelig er muligt, at købe pigelegetøj til en dreng og omvendt.

Lisa Holmfjord er glad for, at Bilka nu fjerner støvsugeren fra pigehylden, men hun er skeptisk over for varehusets fortsatte inddeling af legetøj. Hun mener nemlig ikke, at det er så nemt at ignorere opdelingen og give børnene legetøj fra de 'forkerte' hylder.

- Hvis du er en dreng på syv år, og du smaddergodt kunne tænke dig en støvsuger, fordi du synes, det er enormt spændende med de hvide kugler, der kan komme op, så tror jeg også, at der er et signal til dig om, at der her er noget piger leger med, og det er ikke noget, som du skal lege med. Og det synes jeg faktisk er lidt ærgerligt, siger hun.

DELTAG I DEBATTEN UNDER ARTIKLEN. HVAD MENER DU OM KØNSOPDELINGEN AF LEGETØJ. ET DET OK? ELLER TILDELER DET BØRNENE BESTEMTE KØNSROLLER?

Andre læser også