Står de bag Muhammed-krisen? Prinsesse Dianas død? Eller jordskælvet i Japan? Konspirationsteorierne om det eksklusive netværk af magthavere fra USA og Europa er mange. Nu har Bilderberg offentliggjort, at organisationens næste årsmøde kommer til at foregå i Danmark.

Sekretariatets eneste danske, faste medlem er erhvervsmanden Ulrik Federspiel, som til dagligt er Vice President for Global Affairs hos Haldor Topsøe. I dag fortæller han til BT, hvad der foregår inden for organisationens mystikomspændte vægge.

Hvad er din rolle i Bilderberg?

- Jeg har ansvaret for at skaffe danske deltagere til Bilderberg. Danmark har en kvote på tre personer, og jeg er med til at bestemme, hvem de tre skal være. Jeg er den danske kontakt eller ankermand, som det også kaldes.

Hvordan blev du ankermand?

- Jeg har været med til møderne i Bilderberg de seneste 15 år. Og ankermanden skal helst være en, der kender lidt til forretningsgangen.

Hvordan beslutter I jer for, hvem der skal inviteres med til møderne?

- Det kommer meget an på, hvilke emner, vi skal drøfte. Men vi gør meget ud af, at der ikke er for mange gengangere, og at vi også får yngre kræfter ind i organisationen.Hvad snakker I om på møderne?

- Vi drøfter ofte fremtidens problemstillinger. Før mange var bekendte med, hvor revolutionerede skiftergas ville blive i USA, diskuterede vi det. Endnu længere tilbage i tiden diskuterede vi internetrevolutionen og den virtuelle fremtid. Også inden for medicinområdet, har vi kunnet forudse tendenser, som man normalt ikke lige gå rundt og tænker på.

Hvorfor må I ikke citere, hvad der bliver sagt på møderne?

- Vi vil gerne kunne skabe en fri diskussion i gruppen. Det giver deltagerne mulighed for at teste andres holdninger til konkrete emner, inden de taler offentligt om dem. Hvis Deutsche Banks øverste chef for eksempel bliver citeret for, hvad han siger på mødet, kan det måske påvirke, hvordan aktiekurserne ser ud dagen efter. Man smider med andre ord sin kasket, inden man træder ind til møderne.

Bilderbergs næste møde bliver holdt i Danmark. Kan du fortælle, hvad I kommer til at snakke om her?

- Dagsordenen er endnu ikke sat. Men det er klart, at vi skal diskutere den økonomiske udvikling ud fra forskellige vinkler. Her tror jeg især, at vi kommer til at tale om udviklingslandenes rolle i den økonomiske verden, og hvordan vi trækker dem ind på markedet.

Bilderberg er tidligere blevet beskyldt for at påvirke politiske beslutninger. Hvad er din holdning til det?

- Som jeg plejer at sige: desværre gør vi os ikke som en verdensregering. Jeg ved ikke, hvor teorierne om vores hemmelighedskræmmeri er opstået. Jeg skal ærligt indrømme, at Bilderberg har været en meget lukket gruppe tidligere. Men især inden for de senere år har vi gjort meget ud af at åbne op. Så der er intet om snakken. Der findes jo utallige foreninger og organisationer som vores, der heller ikke inviterer pressen ind. Jeg mener, at Bilderberg er mindst lige så åben som dem.