Lyt til artiklen

I et debatindlæg på Fyens.dk skriver en politiassistent fra Svendborg, at betjente blev beordret ud på gaden med det formål at udskrive bøder, så årets måltal kunne indfries. Han bakkes op af kollega, mens politiinspektør ved Fyns Politi forklarer, at den skriftlige ordre beror på en misforståelse.

»Jeg har netop fået at vide, at vi SKAL nå målet for trafikfarlige forseelser i 2016. Det svarer ca. til 2 sager pr. mand pr. vagt. Der er efter sigende 4.5 millioner kroner på højkant! - Det er ca. 12 årsværk!!!! Så forholdsordren herfra og resten af året er: - Ud på gader og stræder og skriv nogle af nedenstående sager.«

Sådan står der ifølge Fyens.dk i en skriftlig ordre, som betjente i Svendborg modtog i december.

Det er politiassistent John Henriksen der i første omgang omtaler beskeden i et debatindlæg 6. januar. Han skriver blandt andet, at »vi politifolk blev beordret ud på gaden, her i denne skønne juletid, med det ene formål at udskrive bøder, så årets "måltal" kunne indfries (...) Trist at skulle beordres ud og "nakke" så mange gode medborgere som muligt, af rent økonomiske årsager. Det sårer min politiintegritet, og jeg ville hellere hjælpe de trængende til en god jul.«

John Henriksen mener generelt, at politiets ressourcer i stigende grad bruges forkert med et urimeligt fokus på økonomi, at det i stigende grad handler om politik, og at ledere med mod til at stå frem og udtale en klar holdning til problemerne mangler.

En leder kom imidlertid i tale efter debatindlægget. Politiinspektør ved Fyns Politi, Johnny Schou, skrev et læserbrev, der blev bragt 9. januar. Han slår fast, at der ikke er nogen sammenhæng mellem direktørens resultatløn og antallet af bøder for trafikfarlige forseelser.

Men dagen efter kommer en politikollega John Henriksen til undsætning. Birger Jensen, der også er politiassistent skriver, at antallet af sigtelser bestemt har noget med politiets økonomi at gøre, og at et stort antal politifolk i Fyns Politi ligger inde med mails. I dem fremgår det ifølge Birger Jensen, at:

»Vi blev beordret til at udskrive bestemte kategorier af trafikbøder - ikke begrundet i trafiksikkerhed, men direkte begrundet i at opnå en økonomisk gevinst på 4,5 millioner kroner til Fyns Politis budget - ikke til politidirektørens løn.«

Han tilføjer, at hver patrulje ved året afslutning endda blev kontaktet og spurgt ind til »tallet«, altså hvor mange bøder, der var blevet skrevet.

Fyens.dk har efterfølgende interviewet politiinspektør ved Fyns Politi, Johnny Schou, om sagen. Og i en artikel bragt tirsdag aften forklarer han, at beskeden til betjentene beror på en misforståelse hos vagtchefen, der formidlede orden videre til personaleledere i afdelingen i Svendborg.

»Der er hverken belønning til politidirektøren eller politikredsen for at skrive et vist antal trafikfarlige forseelser,« siger han til Fyens.dk.

Han bekræfter dog, at den øverste ledelse havde beordret et øget fokus på trafikforseelser, men med den begrundelse, at særligt spritkørsel er et fokusområde omkring jul og nytår.

Berlingske har uden held har forsøgt at få en direkte kommentar fra de to politiassistenter og politiinspektøren.

Her kan du se de vejledende bødetakster for en række af de mest almindelige overtrædelser i trafikken.