Bertel Haarder, ordfører vedr. nordisk samarbejde.
Bertel Haarder, ordfører vedr. nordisk samarbejde. Foto: Thomas Lekfeldt

Hvem ville vide, hvad en ’russebus’ er, hvis det ikke havde været for SKAM? Hvor mange unge ville forstå norsk, hvis de ikke havde set SKAM?

Den norske successerie har gjort mere for den nordiske sprogforståelse end samtlige sessioner i Nordisk Råd. Lad nu ikke digitale grænsehindringer stå i vejen for, at andre programmer får samme succes en dag. Lad os i stedet udnytte muligheden for at tage et kæmpeskridt frem mod bedre gensidig sprogforståelse i Norden.

Sjovt nok troede de hjælpsomme unge nordmænd ikke et øjeblik på, at her på deres klistrede busdansegulv sad alle Nordens undervisningsministre!

Selv vidste jeg godt, hvad en ’russebus’ er. Engang i 80’erne var jeg strandet i Norge med mine nordiske ministerkolleger. Vores bus havde glemt os, og jeg gik ud midt på vejen og stoppede en gammel bus. Den viste sig at være fyldt med nybagte studenter, madrasser, cigaretskod, fastfood og drinksglas. Sjovt nok troede de hjælpsomme unge nordmænd ikke et øjeblik på, at her på deres klistrede busdansegulv sad alle Nordens undervisningsministre!

Bertel

SKAM har vist, at seerne sagtens kan finde frem til kvalitet på egen hånd. Og at det nye format med korte klip, sms-samtaler og forskellige sociale medier ikke kan formidles som en traditionel tv-serie på DR.
Sådan er det på det nye digitale tv-marked, hvor tidligere aftaler om adgang til andre landes tv-kanaler ikke slår til. EU-Kommissionen arbejder på en ordning, der skal gøre det lettere og mere attraktivt at lade andre landes borgere se med på streamingtjenesterne.

Bertel Haarder BM

I Norden har vi en særlig interesse i at give hinanden adgang, som bunder i vores sproglige og kulturelle fællesskab. Derfor bør vi ikke vente på, at EU handler, men i stedet vise vejen ved at lave vores egen ordning.

Haarder

Den danske kulturminister har lovet at tage sagen op med sine kolleger. Selvom NRK løste problemet i sidste sekund inden fjerde sæson af SKAM gik i gang, kan vi lige så godt fjerne problemet en gang for alle med en ordning, hvor rettigheder forhandles som om, Norden er ét land.

Haarder

Næste skridt er at lade vores nordiske naboers adgang til dansk tv blive et regeringskrav til DR-forhandlingerne frem mod 2019. DR bør forpligtes til ikke at geoblokere public service-finansieret indhold i Norden. Kun på den måde undgår vi at stå i vejen for fremtidens tv-succeser.

SMS

Hitter på Facebook