Brug kun faste bålpladser, hvis du har bål eller du griller i det fri, lyder rådet fra forebyggelsesekspert.

Der er grund til at være ekstra forsigtig, hvis man har tænkt sig at grille, bruge ukrudtsbrænder eller bare tænde en cigaret udenfor.

Det siger forebyggelsesekspert Mads Dalgaard, Beredskabsstyrelsen, på baggrund af den seneste tids tørke.

»Man skal tage sig den forholdsregel, at man tænker sig rigtig godt om, før man bruger åben ild - om det så er grill, ukrudtsbrænder eller bål.«

Fredag eftermiddag står et naturområde ved Randbøl Hede mellem Vejle og Billund i flammer.

I Nordjylland er brandvæsenet rykket ud til op mod en halv snes mindre naturbrande i dagens løb.

I otte kommuner på Sjælland er der indført et forbud mod afbrænding af for eksempel haveaffald og brug af grill uden fast, ubrændbart underlag i det fri.

Det gælder kommunerne Vallensbæk, Høje-Taastrup, Ishøj, Greve, Solrød, Roskilde, Køge og Stevns.

Man bør som borger orientere sig om, hvorvidt man er omfattet af et afbrændingsforbud, lyder rådet fra Mads Dalgaard.

»Gå ind på kommunens eller det lokale beredskabs hjemmesider og tjek det,« siger han.

Skal man ud at grille i det fri, er det ifølge forebyggelseseksperten en god idé kun at gøre det på dertil indrettede bålpladser.

»Jeg vil anbefale, at man kun bruger de faste pladser, der er indrettet til brug af grill - altså steder, som er klargjort og planlagt til det,« siger Mads Dalgaard.

Desuden skal man holde øje med, at der ikke flyver gløder hen til højt græs, der risikerer at blive antændt.

Man bør også have vand i nærheden, så man kan slukke vildfarne gløder.

Kan man finde alternativer til brug af ukrudtsbrænderen, vil det ifølge forebyggelseseksperten også være tilrådeligt.

»Brug en gammel skruetrækker i stedet for til at tage ukrudtet op med,« foreslår Mads Dalgaard.

Ryger man, bør man også sikre sig, at cigaretten er slukket, før man smider den fra sig, lyder rådet.

/ritzau/