Det har længe været til åben debat, hvorvidt juletræet i stuen skal vandes eller ej.

Men nu har fagmediet Ingeniøren svaret.

Det SKAL vandes.

Grunden ligger blandt andet i, at mange danskere vælger at have levende lys på juletræet juleaften. Og det udgør en enorm brandfare. Derfor skal man sørge for at holde sit juletræ så friskt som muligt, og det gør man blandt andet ved at vande det.

»Det er en god idé at vente med at tage juletræet ind til dagen før. Men det bedste er at erhverve sig en juletræsfod, hvor man kan hælde lidt vand i, så der kan trække lidt fugt ud i grenene,« siger Jacob Christensen, der er forebyggelseschef ved Brand og Redning Sønderjylland, til Ingeniøren.

På Twitter bakker Nordjyllands Beredskab op om Ingeniørens artikel og linker til den med teksten:

'JULETRÆET SKAL VANDES...'

Så hurtigt brænder det

I videoen, som man kan se øverst i artiklen, viser Den amerikanske kommission for forbrugersikkerhed (CPSC), hvor hurtigt et juletræ kan brænde.

Her ses det tydeligt, at et juletræ, der er vandet kun ryger en masse, mens det uvandede træ brænder hurtigere, end man kan nå at sige 'Glædelig Jul.'

Ifølge Jakob Christensen skal man udover lysene på juletræet også passe på sine lys i juledekorationerne eller adventskransen.

December er farligere

Tal fra Beredskabsstyrelsen viser, at der i december måned rykkes ud til 549 brande i private hjem i gennemsnit, hvilket er 40 procent mere end på en almindelig måned.

Derfor anbefaler Jakob Christensen, at man i stedet for levende lys bruger elektriske kæder.

Danskere glemmer at vande

Ifølge brancheforeningen Danske Juletræer skal man vande sit juletræ hver dag.

BT har lavet en undersøgelse via Yougov, der viser, at danskere generelt er for dårlige til at vande juletræet.

Ifølge undersøgelsen vander seks ud af 10 aldrig deres juletræ. Og kun fire procent vander det hver dag, som Danske Juletræer anbefaler.

Af dem som vander træet, gør størstedelen - hver syvende - det kun én gang om ugen.