Det var på baggrund af henvendelser fra bekymrede borgere, at Dyrenes Beskyttelse i november måned rykkede ud til en ejendom i Nordjylland, hvor de fandt et større antal gravhunde, som levede under forhold, der ikke var egnede til dyr.

Sagen blev efterfølgende meldt til Fødevarestyrelsens Veterinærrejsehold, og det medførte, at de 12 gravhunde, heriblandt hvalpe, blev overdraget til Dyrenes Beskyttelse. Desværre var to af hvalpenes tilstand så dårlig, at deres liv ikke stod til at redde.

Det oplyser Dyrenes Beskyttelse.

»Vi har at gøre med en sag, hvor antallet af hunde er vokset ejeren over hovedet. På trods af de forhold, de har levet under, var størstedelen af hundene heldigvis i acceptabel stand. Men to hvalpe var desværre i så dårlig forfatning, at dyrlægen vurderede, det var bedst at give dem fred. De var begge afmagrede og med udtalt svind af muskulatur. Den ene med store problemer med deforme knogler, som både gav gang- og vejrtrækningsbesvær,« siger Henrik Bucholdtz, dyreværnschef i Dyrenes Beskyttelse.

De resterende 10 hunde er i dag på Dyrenes Beskyttelses internat i Nordjylland, hvor enkelte af dem nu er klar til at få sig et nyt hjem, mens flere af dem fortsat kræver en del tilvænning til både mennesker, trafik og det at gå med sele og halsbånd, før de kan få sig en ny familie.

»Man kan ikke reservere en hund, men man kan holde øje med internatets hjemmeside. Dem, der er interesseret i en af gravhundene på hjemmesiden, kan ringe til internatet og blive interviewet. Det er meget vigtigt for os, at vi skaber et godt match mellem den nye familie og hundene,« fortæller Henrik Bucholdtz.

Han tilføjer, at hunde fra sådan en sag som udgangspunkt ikke er egnede til børnefamilier, da de ganske enkelt ikke er vant til børn. Samtidig ønsker man også, at de kommer ud til hjem, hvor man har kendskab og forståelsen for racen.

Ifølge Dyrenes Beskyttelse er sagen den femte af sin slags inden for det seneste år, og oftest handler det om, at dyrene er vokset ejeren over hovedet.

»Det her tilfælde var ikke med salg for øje, men det har vi haft enkelte, der har været. Vi ved, at sagerne stadig er derude, men det kan være svært for os at komme til dem, og vi kan ikke komme ud som myndighed og få dyrene overdraget. Derfor bliver vi også nødt til at inddrage Fødevarestyrelsen i de her sager,« uddyber Henrik Bucholdtz over for BT.

Dyrenes Beskyttelse har anmeldt sagen om de to aflivede hvalpe til politiet. Fødevarestyrelsen, som var på ejendommen, har tilset de tilbageblivende hunde, og de vil lave et opfølgende besøg.